Ugrás a tartalomra

Fontos, hogy mit eszünk

2018.05.24
20:49
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Még fontosabb, hogyan termeljük meg az élelmiszer előállításához az alapanyagokat. Bár az organikus gazdálkodás még gyerekcipőben jár az országban, a bioélelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet.

Paradicsom, paprika, uborka, tök – látszólag egy hétköznapi zöldségpiac kínálata, ám a termények merőben különböznek azoktól, amelyeket naponta vásárolunk. Az organikus tanyák nyílt napján bemutatott termékeket ugyanis ellenőrzött feltételek mellett, vegyszermentesen és természetes tápozással termesztik.

Tavalyi kínálatát ebben az évben a temerini Idei Biofarm tovább szélesíti. Tatjana Hajder Idei, tulajdonos, Idei biofarm: „A biotermelés alapjait Branka Lazić organikus gazdálkodást oktató iskolájában sajátítottuk el. Számunkra fontos volt, hogy sokfajta növényt termesszünk, és idővel a széleskörű kínálat sajátosságunkká vált. Jelenleg körülbelül 200 különféle növényt termesztünk, és ezt a sokféleséget a mai napig fontosnak tartjuk.”

A biotermelő szerint az élelem egyben gyógyszer is, amennyiben megfelelő feltételek mellett termelik.

Az Idei házaspár 4 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy maguk mögött hagyják a város zaját, és egy tanyán folytatják életüket. Azóta csaknem 3 hektáron gazdálkodnak, amelyen minden szempontból kihasználják a biológiai sokféleség előnyeit.

Idei Zoltán, tulajdonos, Idei Biofarm: „Ne kell, hogy hozzam a trágyát valahonnan, hanem legyen az én trágyám, hogy minden legyen, ne dobáljak ki semmit. Amikor leszedjük, mondjuk a salátát, akkor azokat a leveleket odaadjuk az állatoknak.”

A szabadon kapirgáló csirkék és az akolban legelésző juhok is organikusan termesztett növényeket fogyasztanak a biofarmon.

A tulajdonosok szerint a biotermelés egy külön életvitel. Céljuk, hogy a jövőben a családi birtokot ökológiai szempontból teljesen önellátóvá tegyék.

biotermék
Idei
Temerin
biofarm

Most

16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.