Ugrás a tartalomra

Kimagaslóan szerepelt a Pannon a Kulturális Filmek Fesztiválján

2018.08.27
14:12
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
A IV. Kulturális Filmek Fesztiváljáról a Pannon RTV csapatai két díjjal tértek haza. A magyarországi Szatmárcsekén megrendezett négynapos eseményen a Kárpát-medence magyar tudósítói vettek részt.

Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében - ez volt a fő témája a Kulturális Filmek Fesztiváljának. A kiírásra 45 film jelentkezett, amelyből a nézők szavazata értelmében 25 került a zsűri elé. Az ő értékelésük szerint a második legjobb film a Pannon RTV műhelyéből került ki. Domonkos Tibor hangszerkészítőről szóló alkotásnál külön kiemelték az operatőri munkát. A díjat Herczeg Zsolt, a film szerkesztője vette át.

Herczeg Zsolt, második helyezett: „Még gyermekkoromban imádtam a régi műhelyek illatát, legyen szó kovácsműhelyről, vagy éppen asztalos műhelyről, és közben az idő múlásával lassan rájöttem, hogy egyre kevesebben foglalkoznak ilyen mesterségekkel, és ezért arra gondoltam, hogy talán érdemes lenne ilyesmivel is foglalkozni, ilyesmit is megörökíteni a vidékünkön, Vajdaságban.”

A fesztivál legjobb filmje a Kárpátalján készült Váralja kávézó - az élő történelem Ungváron című alkotás, a harmadik pedig A Szegedi papucs története című film lett.

A Kincsesládánk csapatának mindkét pályázott alkotása döntőbe jutott. A közönségdíjat a Mert a vér nem válik vízzé - vajdasági székelyek című videó érdemelte ki, amely Hertelendyfalvát mutatja be.

Gyarmat Angéla, közönségdíjas: „Úgy gondolom, hogy nagyon sokan nem tudnak erről, sem nálunk, Vajdaságban, sem pedig Székelyföldön, hogy itt is élnek székelyek, nemcsak hogy élnek, hanem nagyon kitartóan őrzik a kultúrájukat, hagyományaikat, gasztronómiai értékeiket.”

Az esemény lelkes támogatója és egyben a zsűrielnöke is a nemrégiben elhunyt Kerényi Imre Jászai- és Kossuth díjas rendező volt. Bolyáki Attila, szervező: „Imádta azt - hogy is mondta? -, amikor az élet sűrűjében, a nemzetkultúránk részeként ott vagytok benne a közepében. Veletek kell kapcsolatot tartani. Azt mondja, nem a tévévezetőkkel meg az ügyvezetőkkel, meg főszerkesztőkkel, ő nem azokkal akart találkozni, hanem veletek akart találkozni, a tudósítókkal.

A zsűrit így most Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező, Balogh Ákos Gergely médiaszakértő és Varjú Frigyes a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője alkotta. Varjú Frigyes, zsűritag: „Nagyon jó filmeket láttunk, tanulságos feldolgozásmódot, és azt mondhatom, hogy a Kárpát-medencében különböző országhatárokon túl élő nemzettársaink által működtetett televíziók munkatársai legalább annyira, sőt talán még kicsit érzékenyebben fognak meg egy témát, mint itthon, az óhazában élő kollégák.”

A Kárpát-medencei filmkészítők a négy nap alatt egyebek mellett megtekintették egymás filmjeit, meglátogatták Kölcsey Ferenc sírját és számos csapatépítő programon vettek részt.

Szatmárcseke
Kulturális Filmek Fesztiválja
Pannon
Herczeg
Gyarmat

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.