Ugrás a tartalomra

Módosul a nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény

2018.09.21
12:00
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Ma a szerb köztársasági parlament rendkívüli ülésen tárgyalt a nyugdíj és rokkantbiztosításra, valamint a felsőoktatási törvény módosításaira vonatkozó javaslatokról.

A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban a VMSZ képviselői csoportja módosítási javaslatot nyújtott be, amivel lehetővé tennék, hogy plusz akkreditációs eljárás nélkül is lehessen a nemzeti közösségek nyelvén vizsgáztatni, vagy a képzés egy részét lebonyolítani, mivel a kisebbségi nyelven történő oktatás fogalma a mostani törvénymódosítási javaslatból kimaradt.

Októbertől nagyobb nyugdíjat kaphatnak a szerbiai nyugdíjasok. Emellett a jövőben évente többször is emelkedhet a nyugdíj az országban. Az ezt lehetővé tevő törvénymódosítási javaslatról vitáztak ma a köztársasági parlamentben. A rendkívüli ülésén több olyan törvénymódosítási javaslatról is szó volt, amely a szerbiai nyugdíjasokat érinti.

Az ellenzéki képviselő csoportok azt neheztelték, hogy a kormánypártok döntése alapján mind a 33 napirendi pontról összevont vitát kell folytatniuk.

Boško Obradović, köztársasági parlamenti frakcióvezető, Dveri: „A 33 napirendi pont ilyen jellegű egységes megvitatása megakadályozza a köztársasági képviselőket azon szándékukban, hogy érdemi vitát folytassanak minden témában.”

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Zoran Đorđević az ülésen elmondta, hogy a jelenlegi nyugdíj- és rokkantbiztosításra vonatkozó törvénymódosítás elfogadását, a kormány eddigi gazdasági megszorításai tették lehetővé. Szerinte több változás várható. A nyugdíjasok számára a legfontosabb, hogy a módosítási javaslat elfogadásával, hatályát veszti az ideiglenes nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény.

Zoran Đorđević, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „Ez azt jelenti, hogy az októberi nyugdíjnál, amely novemberben kerül folyósításra már nem lesz csökkentés. Kérem, figyeljenek. A levonás nélküli októberi nyugdíj, ugyanakkora lesz, mint 2014 októberében, mielőtt a nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény hatályba lépett volna, százalékosan növelve attól az időponttól számítva a mai napig.”

Ez azt jelenti, hogy akinek 2014 októberében 50 ezer dinár volt a nyugdíja, az a törvény hatályon kívül helyezése után 53 954 dinárt fog kapni. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői egyetértettek a nyugdíjasokra vonatkozó kérdéssel. A párt módosítási javaslatot adott be a felsőoktatási intézményekben történő nyelvhasználatra.

Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A kisebbségi nyelven történő oktatás fogalma a mostani törvénymódosítási javaslatban ki lett hagyva. Ahogy ezt mi észrevettük, ezt egy törvénymódosítási javaslattal beiktattuk. Ugyanúgy, mint ahogy a 2014-es felsőoktatási törvényben benne volt és most még mindig érvényben van.”

A felsőoktatási törvénymódosítási javaslat alapján ismét meghosszabbítanák a határidőt azoknak az egyetemistáknak, akik még a régi rendszer szerint kezdték meg tanulmányaikat. Így ezek az egyetemi hallgatóknak 2019 szeptemberéig kell befejezniük tanulmányaikat.
 

Szerbia
képviselőház
parlament
nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.