Ugrás a tartalomra

Tökfesztivált tartottak Temerinben

2018.09.21
17:55
2018.09.21
20:10
Forrás
Pannon RTV
A rendezvény az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát, így idén is itt hirdették ki legszebb konyhakertek magyarországi program vajdasági díjazottjait.

Zsúfolásig megtelt csütörtök délelőtt a temerini piactér. A Május 1. utca zöld lombjai alatt megszervezett Dél-Bácskai Tökfesztiválon a különböző alakú és formájú termések mellett tökből készült termékeket is bemutattak a kézművesek. Hevér Judit már évek óta dísztárgyak készítésével foglalkozik: „Idővel rájöttem, hogy nagyon sok van, és akkor elkezdtem ilyen külön rendezvényekre menni, különösen ősz táján. Rendszeresen megjelenek Temerinben, és kiállítom a saját dolgaimat, amit év közben csinálok.”

A fesztivált kicsik és nagyok egyaránt látogatják. A kíváncsi óvodások érdeklődve szemlélik az érdekes tökkompozíciókat és a felsős társaik által kifaragott tököket is. Az elmúlt hetekben ők is lázasan készültek a fesztivál gyermekrajzpályázatára. Míg a legfiatalabbak rajzoltak és faragtak, addig a szorgos kezű asszonyok 400 kilogramm tököt reszeltek le a hagyományos óriás görhe elkészítéséhez.

A fesztiválon idén is kihirdették a Legszebb konyhakertek magyarországi program vajdasági díjazottjait. A Temerini Kertbarátkör 4 éve csatlakozott a programhoz, azóta évenként legalább egy országos díjat temerini termelő érdemel ki.

Kovács Róbert, alelnök, Temerini Kertbarátkör: „A végeredménye nem egy országos díj, nem egy helyi díj, hanem már maga az, hogy minél több egészséges és finomabb, ízletesebb zöldség- és gyümölcsfélét tudjunk elfogyasztani a saját kertünkből.”
 

A termelők több kategóriában is benevezhettek a fesztivál megmérettetésére. Idén a leghosszabb bemutatott tök 284 centiméterre nőtt, a legnagyobb pedig 272 kilogrammot nyomott.

Keszler László, az óriástök kategória nyertese, Gárdony, Magyarország: „Most már közel négyszer sikerült Magyarországon ilyen nagy óriástököket termeszteni, és akkor elkezdtünk kutakodni, hogy hol van még a környéken olyan nagy tökfesztivál, amire érdemes ezeket az óriástököket elvinni, és ott találkoztunk Temerinnel.”

A helyi és külföldi termelők mellett a Dél-Bácskai Tökfesztivált meglátogatták Kiskundorozsma, Jánoshalma és Kaposvár küldöttségei is.

Temerin
tökfesztivál

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.