Ugrás a tartalomra

Újraszenteltek egy százéves keresztet Kelebián

2018.09.23
11:01
2018.09.23
17:30
Forrás
Pannon RTV
A márványból készült keresztnek egyedülálló története van.

Egy 1918-ban emeltetett, százéves kereszt újraszentelésére gyűltek össze szombaton Kelebián. A műemlék története egyedülálló. A kültéri kereszt Antal István és felesége, Teréz tulajdonában van jelenleg, ők viselték gondját az elmúlt 30 évben. Talapzatán az áll: Isten dicsőségére.

Kelebián, a Kizúr István és a Kis Ferenc utca sarkán egy családi ház mellett áll a kereszt, amelyet Balázs-Piri Mátyás és Losoncz Krisztina emeltetett pontosan száz évvel ezelőtt. A műemléket Miocs József szabadkai és Koncz István királyhalmi plébánosok szentelték fel újra szentmise keretében.

Az idősebbek még jól emlékeznek arra, amikor a feszület a főút mellett állt, és sokan megálltak előtte imádkozni, nem csak a vallási ünnepekkor. Berényi János, Kelebia: „Nekem a kereszt nagyon ismerős, mert kisgyermekkoromban az édesanyámmal nagyhéten, húsvét előtt mentünk este imádkozni a kereszt alá.”

A kereszt a kereszténység jele, amellyel Jézus Krisztus váltotta meg az emberiséget. A keresztények büszkén viselik - mondta Miocs József szabadkai plébános, az újraszentelés alkalmával. „Ezért jöttünk ma is össze, és én nagyon örülök annak, hogy ez a család száz évvel ezelőtt felállította, amely jelentős szerepet játszott az egész család, az egyház életében, a falu életében.”

A márványból készült keresztnek egyedülálló története van - meséli Antal István, a kereszt tulajdonosa. „1918-ban a feleségem nagyszülei ezt a keresztet megrendelték és felállíttatták a nagy út mellett a saját parcellájukra. Isten dicsőségére, hálából, mivel egy kislányuk, aki 1918-ban született, hastífuszban szenvedett és a jó Isten segítségével meggyógyult.”

A keresztet - miután korábbi helyét felparcellázták és eladták - a leszármazottak vették gondozásba és helyeztették el családi házuk elé. Az újraszentelés mellett egy emléktábla is került a kereszt mellé, amin feltüntették, hogy kik voltak azok, akik gondozásukba vették és újraszenteltették.

újraszentelés
kereszt
Kelebia

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:19, Frissítve: 16:25

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.