Ugrás a tartalomra

Fejlesztik Szerbiában az egészségügyet

2018.10.15
19:00
2018.10.15
19:48
Forrás
Szerbiai RTV
Egymilliárd eurót fektet a szerb állam az egészségügyi rendszerbe - erről egyezett meg Aleksandar Vučić szerb elnök és Ana Brnabić miniszterelnök.

A bejelentések szerint minden szerbiai egészségügyi intézmény kap eszközöket - ezt Aleksandar Vučić szerb államfő nyilatkozta Ana Brnabić kormányfővel tartott megbeszélése után. Arról is megállapodás született, hogy több ezer lakást fog az állam építeni a biztonsági szférában dolgozók számára.

Mintegy 235 millió eurót költenek közkórházak fejlesztésére, a klinikai központokra pedig 430 milliót. Aleksandar Vučić hozzátette, 100 millió jut további 11 klinika fejlesztésére és mintegy 200 millió eurót az egészségházak szükségleteinek fedezésére használnak fel az elkövetkező 3 évben. Vučić az egészségügyben dolgozók fizetésétek növeléséről is beszélt.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Személyesen fogok közbenjárni, hogy az egészségügyi ápolók kapják a legnagyobb növelést, mert hiszik vagy nem, a legnagyobb gondot az ápolók jelentik. A legnehezebb munkát végzik, a legtöbbet bajlódnak, napi szinten látják el a betegeket alacsony fizetésért. Jelentős növeléseket tervezünk jövőre, de ez nem elég. A fiatal házasok számára is lehetőséget szeretnénk teremteni.”

 

Vučić azt is bejelentette, hogy hét szerbiai városban épít az állam lakásokat azoknak az embereknek, akik tagjai a biztonsági szolgálatoknak, azonban nem rendelkeznek saját otthonnal. Az első fázisban, május elsejéig mintegy 8 ezer lakást építenének fel 23 és fél ezer igénylő számára. Nišben, Vranjéban, majd Kraljevóban, Kragujevacon, Mitrovicán, Újvidéken és Belgrádban.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Vranjeban 486 lakást építenek majd összesen 35.036 négyzetméteren. Nišben lesz a legtöbb lakás, Belgrádot leszámítva természetesen. Itt 2400-at építünk, amelyek összterülete 176.333 négyzetméter lesz. Újvidéken 2051-et. Belgrádban az építkezés első fázisában ezret. Aki ismeri Belgrádot tudja, hogy kiváló helyen épül majd az az ezer lakás. Kitűnő helyen lesznek a lakások Nišben és Újvidéken is. Ezeket a helyeket ismerem, a vranjei lakások elhelyezkedését nem, de láttam hogy az infrastruktúra szempontjából kiválóan felszerelt a terület.”

A sajtótájékoztatón Ana Brnabić kormányfő a szerb gazdaság teljesítményét emelte ki. Elmondta, a négy százalék feletti nemzeti össztermék növekedésnek köszönhetően 200 millió eurót tud Szerbia nagyberuházásokra költeni jövőre.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Mindez biztosítani fogja, hogy egy versenyképesebb gazdasággal rendelkezünk majd. Ez középtávon meg fogja emelni az átlagfizetéseket Szerbiában, az országban tartja a tehetséges fiatalokat és azt remélem, hogy azt eredményezi, hogy az emberek hazatérnek Szerbiába.”

A mai sajtótájékoztatón szó esett a koszovói kérdésről is. A szerb államfő elmondta, a helyi fegyveres erők megalakulásának lehetősége félelmet és szorongást kelt sok emberben. A feszültségek enyhítése érdekében Vučić a Belgrád-Pristina párbeszéd mielőbbi folytatását szorgalmazta.

Szerbia
egészségügy
Aleksandar Vučić
Ana Brnabić

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.