Ugrás a tartalomra

Az elvándorlás elgondolkodtató számszerűsítése

2018.10.17
15:28
2024.03.19
08:42
Forrás
VajdaságMA
Szerbiából évente 30-60 ezer személy költözik el, és a negyedük felsőfokú végzettséggel rendelkezik - írja a Politika. A becslések szerint egy diplomás állampolgár Szerbiának 100 ezer eurójába kerül.

Vladimir Grečić közgazdász szerint egy család a bevételének 30 százalékát különíti el a gyermek számára. 25 éven keresztül, az egyetemi tanulmányok befejezéséig ez mintegy 60 ezer eurót jelent családonként. Az állam és a helyi önkormányzatok támogatásával együtt 100 ezer euróra nő ez az összeg.

Az Egyesült Államokban ez a szám eléri a 200 ezer dollárt is, így amikor Szerbiából egy diplomás polgár nyugatra költözik, akkor valamelyik gazdag ország a saját minimális költségein jut szakemberhez. Ha Szerbiából évente 30 és 60 ezer között mozog a kivándorló személyek száma, akiknek negyede magasan képzett, akkor ebből éves szinten egy milliárd euró vesztesége származik az országnak.

Szerbia
diplomás
elvándorlás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.