Ugrás a tartalomra

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Belgrádban

2018.10.19
17:42
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete Szerbia és Magyarország gyümölcsöző kapcsolatairól számolt be köszöntőjében. Szíjjártó Péter videóüzenetben üdvözölte a vendégeket.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról emlékeztek meg Belgrádban. Magyarország Belgrádi Nagykövetsége a Jugoszlávia Hotelben tartotta meg hagyományos fogadását, amelyen többek között tartományi és köztársasági tisztségviselőket, nagyköveteket látott vendégül.

A magyar és a szerb himnusz is felcsendült. Az 1956-os szabadságharc során megfogalmazódott eszméknek és céloknak a jelenkorban is óriási jelentősége van - mondta Csorba Béla, író: „Nagyon sok vajdasági magyar az életét áldozta a forradalomért. Többek között az én városombeli Sörös Imre is, akinek éppen a jövő héten fogjuk átadni, felavatni a mellszobrát Temerinben. Őt 1958-ban végezték ki Kádárék azért, mert részt vett a Corvin-közi ellenállásban.”

A vendégeket Szíjjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere videóüzenetben üdvözölte.

A fogadáson a magyar-szerb kapcsolatokat is értékelték. Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, VMSZ: „Amikor a két ország kapcsolatairól beszélünk, azt állapíthatjuk meg, hogy ez az egyik legjobb példa arra, hogyan működhet együtt két baráti ország. Ez az együttműködés példaértékű, nem csak a régióbeli, hanem az egész világ országai számára.”

1956 őszén a szabadság iránti vágy és a közös harc összekovácsolta a nemzetet, amely a forradalom és szabadságharc leverését követően sem tört meg - mondta köszöntőjében Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. Kiemelte, Magyarország és Szerbia közös gazdasági eredményei figyelemreméltóak: „2017 előtt azt tapasztalhattuk, hogy a kereskedelmi forgalom éves szinten stabilan 5-6 százalékkal bővül. Tavaly azonban egy olyan eredményt tapasztaltunk, amely azt mutatta, hogy 32 százalékkal bővült a kereskedelmi forgalom. Ez azt gondolom egyrészt a jó kapcsolatoknak köszönhető, hiszen mindenki a barátjával sokkal jobban szeret üzletelni, mint az ellenfelével, ne adj Isten az ellenségével, másrészt pedig látni kell azt, hogy beértek a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak az eredményei.

Pintér Attila az elmúlt év kimagasló eredményei közé sorolta a februárban Budapesten megtartott magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót, amelyen 9 kormányzati és egy cégek közötti megállapodást írtak alá a felek. Emellett az OTP Bank további terjeszkedése Szerbiában, illetve az áprilisban megnyitott új magyar-szerb határátkelő is tovább mélyítette a két ország közötti gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat - hangzott el a fogadáson.

Belgrád
nagykövetség
Pintér Attila

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.