Ugrás a tartalomra

A győztesek évszázada 1918-2018: Tíz helyszín, nyolcezer katona

2018.11.10
15:57
2018.11.10
17:39
Forrás
Pannon RTV
Nagyszabású hadgyakorlatot tartottak Szerbiában, 10 helyszínen. A megmozduláson 8 ezer katona vett részt és legalább 645 haditechnikai felszerelést mutattak be.

Háborús térségre emlékeztető utca. Azonban szerencsére nem éles lőszerrel veszik egymást célba az emberek. A szerb katonai rendőrség Kobra nevű egysége tartott gyakorlatot a belgrádi Katonai Akadémián. A támadók bőrébe bújó katonákat gyorsan őrizetbe vették a társaik. 

A gyakorlatot megtekintette a szerb államfő is. Aleksandar Vučić megköszönte a katonáknak, hogy szeretik Szerbiát. Arról is beszélt, hogy megpróbálnak a sereg tagjainak új egyenruhákat biztosítani.
Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ez nem drága dolog. Hatalmas összegeket költünk a repülőkre, hatalmas összegeket költünk a helikopterekre, hatalmas összegeket költünk más fegyverekre is, amelyekről a média előtt nem fogok beszélni. Hatalmas összeg, de ez nem az. Erre szükségetek van, jól kell érezzétek magatok és biztos helyzetben kell éreznetek magatokat, mindennek a rendelkezésre kell állnia, amire szükségetek van.”

Sok pénzbe kerülnek a vadászrepülők, így ezek az eszközök sem maradhattak ki a hadgyakorlatból. A szakemberek szerint a Pešter-fennsíkon mutatták be a legösszetettebb hadmozdulatot.

Az eseményt a szerb államfő mellett többek között a szerb miniszterelnök, több tárcavezető, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke és sok magas rangú katonatiszt is megtekintette. Aleksandar Vučić szerencsésnek nevezte magát a látottak miatt. Elmondta, március végére 14 MiG–29-ese lesz Szerbiának: „Ezt azért tesszük, hogy megőrizzük a szabadságunk, az országunk függetlenségét és békében élhessünk. Ezért ezek a fegyverek nem azért vannak, hogy használjuk őket. Ezeknek készenlétben kell lenniük, ha ne adj Isten szükség van rájuk. Vannak fegyvereink, fejlődik a hadseregünk. Megelőző hatása van, mivel mindenkit elgondolkodtat, hogy Szerbia milyen válaszlépésre képes egy esetleges támadás esetén.”

Több vajdasági településnél is gyakorlatozott a katonaság. Titelnél a Tiszánál lendültek akcióba a sereg tagjai. A Versechez közeli Homokdiódon, továbbá a Begaszentgyörgy községhez tartozó Párdányon is tartottak hadmozdulatokat.

hadgyakorlat
Szerbia

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.