Ugrás a tartalomra

A mezőgazdasági termelők örülnek a csapadéknak

2018.11.19
13:49
2018.11.19
16:01
Forrás
Pannon RTV
A gépjárművezetők már kevésbé. Fokozottan figyelni kell a közlekedésben résztvevőknek. Az orvosok a réteges öltözködésre és a vitamindús táplálkozásra hívják fel a figyelmet.

Emellett, amikor beáll a tartósan hideg idő, a legtöbb helyen megnyitják a melegedőket a rászorulók számára - így Szabadkán is.

Örülnek a csapadéknak a földművesek, hiszen már olyan szárazság volt, hogy nem lehetett szántani.

Rihter Ferenc, termelő és vállalkozó: „Ez a csapadék nagyon kevés volt, hiszen a földek alig vannak fölszántva téli szántásra. Nem lehetett szántani, egy 20 centin szinte olyan volt a föld, mint a beton. Úgyhogy nagyon kellene még, mivel ez nagyon picike volt, de ez is valamennyit segített, már azoknak a növényeknek is, amik ki vannak kelve, mert azok is kezdtek elszáradni, a búza, az árpa meg minden.”

Szabadkán és környékén a közlekedésben nem okozott fennakadást a csapadék.

A gépjárművezetőknek most már szembesülniük kell a lassan téliesre forduló útviszonyokkal. Bár a hétfőre virradóra hullott hó elolvadt, de az utak nedvesek maradtak és helyenként sárfelhordás illetve csúszós falevelek nehezítik a közlekedést. Emiatt hosszabb a féktávolság, lassabban ajánlott haladni.

Márton Róbert gépjárművezető-oktató fokozott óvatosságra inti a sofőröket: „A téli gumiknak okvetlenül fenn kellene, hogy legyenek az autókon, nagyobb távolságot kell tartani a járművek között, és betartani a haladási sebességet.”

A hosszúra nyúlt vénasszonyok nyara után hirtelen jött hideg időben megnőtt a kereslet a meleg holmik iránt, főleg a gyermekruházati boltokban.

Pósz Irénke, eladó: „Kaptunk melegítőruha kompletteket, babás-kisfiúsakat. A nagy gyerekeknek kaptunk alsókat vastag anyagból, vannak kis szőrös babamellények, nagyobbaknak vannak kapucnis mellények, továbbá külön felsők, melegítők, és a cicanadrágokat keresik vastagabb anyagokból.”

A hideg idő beálltával az öltözködésre, a táplálkozásra és a zárt helyiségek gyakori szellőztetésére kell odafigyelni.

Dr. Pajor Margit, általános szakorvos: „A réteges öltözködés a legmegfelelőbb, mert így alkalmazkodhatunk ahhoz, ha kimegyünk és hideg van, ha szél kezd fújni, ha eső, hó esik, akkor tudunk útközben öltözni, viszont a meleg helyiségekben le tudunk vetkőzni.”

Amennyiben beáll a tartósan hideg, téli idő, Szabadkán egy-két nap alatt be tudják rendezni és megnyithatják a hajléktalan szállást.

Ilija Đukanović, szociális ügyekkel megbízott tag, Városi Tanács, Szabadka: „A Vöröskereszt rendezi majd be a melegedőt fekhelyekkel, a szükséges ruhákkal és lábbelivel, természetesen biztosítva lesz az étkezés, reggeli, ebéd, vacsora, főtt étel, 24 órás ügyelet a Caritas és a Vöröskereszt önkéntesei által, sőt szükség szerint a Szabadkai Egészségházakkal együttműködve megelőző orvosi vizsgálatokat is elvégeznek.”

Az illetékesek figyelemmel kísérik az időjárás alakulását és amint arra szükség mutatkozik, megnyitják a hajléktalan szállást Szabadkán.

havazás
csapadék
mezőgazdaság
hajléktalan

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.