Ugrás a tartalomra

Futballmeccsel tüntettek a szerbek Koszovón

2018.12.15
16:09
2024.03.19
08:34
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Egy rögtönzött futball meccsel kezdték békés tüntetésüket szombaton Kosovska Mitrovicán a szerbek. A KFOR egységei már a megmozdulást megelőzően is az Ibar folyón lévő hídnál tartózkodtak.

A koszovói katonaság létrehozásával megsértették a nemzetközi jogot - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Viszonylagos nyugalommal indult a nap Kosovska Mitrovicán. A KFOR egységei biztosítják a település északi és déli részét összekötő hidat. A KFOR mellett a koszovói rendőrség is kivonult a helyszínre. A város északi oldalán szerb, míg a déli oldalon amerikai zászlók lengenek.

Péntek este Aleksandar Vučić szerb államfő rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, mert a pristinai parlament megszavazta a koszovói katonaság megalakításáról szóló három törvénytervezetet. Hangsúlyozta, Szerbia a béke megőrzésére törekszik. „Az albánok ezzel a döntéssel veszélyeztetik a békét és a biztonságot az egész nyugat-balkáni régióban, mint ahogy azok is, akik támogatják őket. Szerbia azt kérvényezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartson rendkívüli ülést. Készen állok arra, hogy mint államfő személyesen vegyek részt a Biztonsági Tanács ülésén.”

A szerb elnök meglátogatta a Szerb Katonaság több egységét is, megtekintette azok felkészültségét - nyilatkozta Milan Mojsilović vezérkari főnök a Szerbiai RTV Híradójában. Kiemelte, a kialakult helyzet miatt nincs ok az aggodalomra, a Szerb Katonaság készen áll válaszolni minden kihívásra. „A Szerb katonaság készen áll, hogy válaszoljon minden kihívásra és kockázatra, de valóban remélem, hogy a KFOR minden erejével, amit a KFOR parancsnoka is alátámasztott, biztosítja minden lakos védelmét Koszovó területén, különös tekintettel az ott élő szerb közösségre.”

Milan Mojsilović arra a kérdésre, hogy mennyire veszélyes a helyzet Koszovóban azt válaszolta, több területen is kiszámíthatatlan, ezért találkozott pénteken a KFOR parancsnokával.

Koszovó
meccs
tüntetés
KFOR

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.