Ugrás a tartalomra

Tartanak a január eleji fagyoktól a gazdák

2018.12.28
13:17
2018.12.28
16:33
Forrás
Pannon RTV
A búzát és az árpát érintheti majd leginkább a fagykár.

Akár jelentős fagykár is érheti az őszi vetésű gabonát, amennyiben beválnak a hosszútávú előrejelzések, és januárban szibériai eredetű száraz hideg érkezik vidékünkre - mondják a gazdák. A búza és az árpa kelését korábban az aszály is megnehezítette, ugyanis Vajdaság nagy részén csaknem két hónapig nem esett jelentősebb csapadék. Az utóbbi hetekben azonban valamelyest javult a helyzet, hiszen az elolvadt hótakaró és az eső is növelte a talaj nedvességtartalmát.

Az adorjáni Vajda Attilának sem kelt ki tökéletesen az októberben elvetett búzája. A termelő szerint nagyon száraz ősz áll mögöttünk, rég volt ennyire csapadékmentes a vetés utáni időszak. „Az őszi vetés ugyanúgy történt, mint a korábbi években is, szinte porba vetettünk. A különbség annyi lett végtére, hogy esőt szinte a vetéstől számított két hónapig nem kapott a vetés, ezáltal nem tudtak a búzaszemek kicsirázni, vagyis nem mindegyik, csak egy része, és azóta is ilyen hiányos állapotban van.”

A mezőgazdasággal foglalkozók szerint tartós lehűlés esetén a fagyok nagy kárt tehetnek a növényekben.
Bicskei László, mezőgazdasági termelő, Adorján:
„- Én azt mondom, hogy eddig megfelelt az időjárás nagyon, annak ellenére, hogy az árpa nem kelt ki, meg a búza se, de a következőkben az árpára nagyon veszélyes az időjárás.
- Milyen hatással lehet rá?
- Szerintem kifagyhat teljesen is, ha száraz fagyok jönnek.”

Amennyiben beválnak a jelenlegi számítások, akkor január első napjaiban sarkvidéki eredetű, tartós hideg érkezhet vidékünkre. Azt, hogy lesz-e addigra elég vastag hótakaró, ami megóvja a fagykártól a búzát és az árpát, egyelőre nem tudni.

fagykár
búza
árpa
hideg
fagy

Most

19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.