Ugrás a tartalomra

Jelentősen növekszik a tenyész- és növendékállatokra megvalósítható támogatás

2019.01.20
07:30
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A köztársasági kormány határozatot fogadott el a mezőgazdasági és a vidék támogatási eszközeinek elosztásáról.

2019-ben 17,4 milliárd dinár jut közvetlen támogatásokra, ami valamivel nagyobb összeg a tavalyinál. A legnagyobb változás az állattenyésztésben jelentkezik, ugyanis nagy mértékben emelkedik a tenyész- és növendékállatokra vonatkozó támogatás.

A sertéstenyésztők az eddigi 10.000 dinár helyett 15.000 dinárt kapnak a tenyészkocák és a tenyészkanok után.

Engi Péter, állattenyésztő, Ludas: „A támogatás sokat hozzájárul ahhoz, hogy valahogy fent tudjuk tartani az állományt. Tudjuk, hogy nem stabil áraink vannak a piacon. Vannak bizonyos időszakok, amikor jó ára van a malacnak, a sertésnek, a hízósertésnek, de ez mind kevés ahhoz, hogy biztonságot érezzen a termelő.”

Az állami támogatás az idei évtől a dajkatehenekre is megemelkedik, 20.000 dinárról 30.000-re növekszik.

Takács Tibor, állattenyésztő, Ludas: „Ez a támogatás, mondjuk rá a megnövekedett nafta- és állatorvosi kiadásokat egy kicsit dotálja. Mivel a tej ára nem emelkedik, sőt inkább csökken évek óta, a többi kimenő, úgy mondjam, az inputok pedig növekednek évek óta.”

A gazdák szívesen fogadják a segítséget, de nehezményezik, hogy az összegek kifizetésével évekkel le vannak maradva. Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke elmondta, a támogatások beadásának határidejét előrehozták, vagyis az adósságok hamarabb kerülnek kifizetésre.

Kiss Árpád, elnök, Szabadkai Paraszt Egyesület: „Az állattenyésztésben történtek bizonyos változások, elsősorban tulajdonképpen az állattenyésztési évnek a megváltoztatása, tehát az elszámolások és a támogatások mértékének a megváltozása. A módja is megváltozott, a támogatások beadásának módja, most június harmincadika a határidő a támogatások igénylésének.”

Az egyesület elnöke hozzátette, a támogatás ahhoz is hozzájárul, hogy kevesebb behozatali áru érkezzen az országba, ami által megnövekedhet a belföldi forgalom.

támogatás
mezőgazdaság

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.