Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Plusz forrásokat biztosít a magyar kormány

2019.01.24
11:05
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Öt jelentős beruházás befejezéshez biztosít a magyar kormány plusz forrásokat - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A Szent Teréz-székesegyház 2015-ben megkezdett felújításának befejezésére 250 millió forintot fordítanak. Hasonlóan jelentős projekt a nagybecskereki zárda épülete. Ennek befejezéséhez a magyar kormány további 370 millió forintot hagyott jóvá és emellett még 120 millió forintot biztosítanak az épület belterének berendezésére. A munkálatok várhatóan még ebben az évben befejeződnek - mondta Pásztor István. A harmadik jelentős program a Pannónia Alapítvány támogatása, aminek az összértéke mintegy 260 millió forint. Ez a megkezdett beruházás teljes körű lezárását jelenti - mondta a VMSZ elnöke. A Magyar Szó Lapkiadó vállalat másfél éve megkezdett beruházásának befejezéséhez pedig plusz 100 millió forintot ítélt meg a magyar kormány. Ezenkívül az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának teljes körű rekonstrukciójához további 300 millió forintot biztosítanak - hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ezek a beruházások számunkra nagyon fontosak, mert arra teremtik meg a lehetőséget, hogy amit elkezdtünk, azt be tudjuk fejezni. Csak így tudunk előrehaladni, ha lépésről lépésre nagy volumenű fejlesztéseket is megcélozva elkezdjük ezeknek a megvalósítását.”

A szabadkai iskolabusz program kapcsán Pásztor elmondta, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a Magyar Nemzeti Tanács vezetése megteszik a szükséges intézkedéseket a program folyatásához: „Hétfőtől az iskolabusz program Szabadkán ugyanúgy fog működni, mint az előző félévben. Azt gondolom, hogy ez elsősorban nem pénzkérdés, nem elsősorban hatáskörbeli kérdés, hanem annak a bizonyítéka, hogy valóban az a szándékunk, hogy minden itt élő magyar emberért a csatát megvívjuk.”

Pásztor István újságírói kérdésre válaszolva a kétnyelvű anyakönyvi kivonat kapcsán elmondta, a törvényben nem történt olyan változás ami korlátozó jellegű lenne az anyakönyv tartalmával és a nyelvhasználattal kapcsolatban: „Pozitív értelemben történt a törvény módosítása, ugyanis mint ahogy az köztudott, lehetőség nyílik arra, sőt anyakönyvvezetői kötelesség is, hogy az anyakönyvbe beírják a nemzeti hovatartozást, ami új momentum.”

A kétnyelvű anyakönyvi kivonat kérdését elsősorban technikai kérdésként kezelik - szögezte le Pásztor. Jelenleg folyamatban van egy beszélgetés a közigazgatási és államigazgatási minisztériummal, amelynek a hatáskörébe tartozik e törvény végrehajtása. A végkifejletről pedig tájékoztatni fogják a közvéleményt - tette hozzá a VMSZ elnöke.

Pásztor István
magyar kormány
beruházás

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.