Ugrás a tartalomra

Véget ért a macedón névvita

2019.01.25
15:20
2024.03.19
08:44
Forrás
HVG, Blic, RTS
A görög parlament ma kis különbséggel ugyan, de elfogadta a vita lezárását jelentő megállapodást. Ennek értelmében Macedónia a jövőben Észak-Macedónia lesz.

A macedón névvita 28 éve kezdődött, amikor 1991-ben a terület kivált Jugoszláviából és Macedón Köztársaság néven új államként jelent meg Görögország északi határán. Görögország északi tartományát, ahol egyébként jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják. A megegyező név miatt a görögök úgy gondolták, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Folyamatos tiltakozás kezdődött el részükről, ami egyebek mellett abban nyilvánult meg, hogy akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

Korábban Macedónia is fokozta a feszültséget: a Nikola Gruevszki nacionalista politikus vezette kormány idejében a legtöbb macedóniai intézményt Nagy Sándorról, vagy apjáról, II. Filipposz makedón királyról nevezték el, Szkopjéban pedig gombamód szaporodtak meg a hellenisztikus stílusban emelt köztéri szobrok, illetve épületek.

A témában áttörést az ún. Preszpa-megállapodás jelentett. Tavaly június 17-én, a Preszpa-tó görög oldalán a görög és macedón kormányfő, vagyis Alekszisz Ciprasz és Zoran Zaev aláírták az egyezményt, ami a helyzet megoldását szorgalmazta. Ez a megállapodás tartalmazta először az Észak-Macedónia megnevezést, valamint lehetővé teszi, hogy Macedónia elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val és a NATO-val.

A Preszpa-egyezmény miatt Alekszisz Cipraszt sokan támadták országában. Kormányát egy koalíciós partnere már elhagyta, és athéni tüntetések sora is mutatta, hogy az emberek nem elégedettek a megállapodással és Macedónia új nevével.

A nyomás ellenére a görög parlament ma elfogadta a megállapodást. A döntő szavazáson 153 képviselő szavazott igennel, míg a nemek száma 146 volt. A 38 óráig tartó vitát követő voksolás idején a megállapodást ellenző képviselők „hazaárulók” felkiáltással mondták el véleményüket az igennel szavazókról.

Görögország
parlament
Macedónia
névvita

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.