Ugrás a tartalomra

Az utolsó nógrádi dudás - Hommáge à Pál István

2019.02.02
17:32
Forrás
Közlemény
A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első teljes hetében a legendás nógrádi dudásra és polihisztorra, Pál Istvánra emlékezik.

A zenei összeállításokban a híres pásztoremberrel készített felvételek szerepelnek.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsorát február első hetében a négy éve elhunyt Pál Istvánnak szenteli, aki egyedi tehetsége nyomán mind a népzenében, mind a mesemondásban tovább tudta adni ősei kultúráját.

Pál István 1919-ben született a Nógrád megyei Kétbodonyban egy kilenc gyermekes család első fiúgyermekeként. Családja kizárólag pásztor felmenőket tartott számon, édesanyja a bánki kanász lánya volt, édesapja pedig gulyás. Pál István egészen kicsi gyermekkora óta kísérte apját két öccsével együtt a legelőre, így szinte belenőtt a pásztormesterségbe.
István a három fiú közül egyedül vette át a furulyás, flótás, dudás örökséget, és édesanyja nagybátyjától a hangszerek elkészítési módját, valamint a faragást is megtanulta. Kilenc éves korára már a dudát is hóna alá tudta venni és még csak tizenöt éves volt, amikor édesapja ajánlására Koós József, a Bartók Béla által is kapcsolatban lévő és nagyra tartott muzsikus pásztor magával vitte a nógrádi várba, ahol az összegyűlteket dudajátékával mulattatta.
A fiatalember kivette részét a világháború megpróbáltatásaiból, a háborút követően apja tanácsára elszegődött Szécsénkére falusi gulyásnak, majd apja nyomdokain Nógrádsápra, kanásznak. Az 50-es évek derekán a család anyagilag már nehezen viselte a fokozatosan háttérbe szoruló falusi kanászkodást. Ezt megérezve, felesége biztatására 1957-ben elsajátította a juhokkal való bánásmód fortélyait.
Pál Istvánt 1992-ben fedezték fel a népzenekutatók. Ettől kezdve rendszeresen jártak hozzá néprajzi gyűjtők, furulyázásáról, dudálásáról, énekeiről számos felvétel készült, a Pál István mesél – Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse című kiadványt 2017-ben a Hagyományok Háza jelentette meg.
A műsor zenei összeállításában a hallgatók Pál István nótáiból és az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből hallhatnak válogatást.

Pál István születésének századik évfordulóján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Budapest, Fő utca 6.) kiállítást rendez, a tárlat február 20-március 9. között látogatható.

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor
Műsorvezető: Pénzes Géza
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Hagyományok Háza

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.