Ugrás a tartalomra

Mesterek Visáról - Mezőségi néptánckurzus

2019.02.05
17:38
2019.02.06
15:16
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
A Kolozs megyei Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a Hagyományok Háza az ez évi első néptáncos mesterkurzusára. Az egész napos programot az elmaradhatatlan táncház zárja.

A Hagyományok Háza, az újonnan felújított Corvin téri székházában február 9-én, idei első néptáncos mesterkurzusán Visa tánchagyományát mutatja be. A néptánc szerelmesei és az érdeklődők a XXI. század elején olyan szerencsés helyzetben lehetnek, hogy a mezőségi Visán még láthatják, hallhatják annak a korosztálynak a tagjait, akik még a hagyományos kultúrába születtek és fiatalságuk éveiben, mindennapjaikban élhették meg a tradíciókat.

A reggel kezdődő mesterkurzust Szappanos Tamás koreográfus és Deffend Irén, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes művészeti vezetője tartja. Az egész napos tanítást este a visai vendégek gálája követi.

Az Almárium sorozatban A visai Kőris alatt címmel a Belső-Mezőség gazdag páros és férfitánc hagyományáról ismert Visa táncos és énekes egyéniségei mesélnek a régi bálokról, a szokásokról, a táncalkalmakról, és mutatják be tudásuk legjavát. Az előadáson a jelenlevők az idős táncos és zenész mesterektől olyan különleges táncokat ismerhetnek meg, mint a „négyes”, a „lassú cigánytánc”, vagy akár a párban és szóló-férfitáncként is járt „korcsos”. A visai mesterek mellett a Bartók táncegyüttes hat olyan párja is színpadra „akik már szintén elmerültek a visai sárban annak idején.”

„Évente két Almáriumot tervezünk – tájékoztat a sorozatról Babinecz Sándor, a Hagyományok Háza munkatársa, a kezdeményezés szervezője. – Ennek keretében mindig egy kistájra, vagy településre irányítjuk a figyelmet. Visát azért választottuk, mert jóllehet a tánckutatók már a 80-as években felfedezték a település gazdag kultúráját, ez a táncház-kedvelő közönség körében még kevésbé ismert.”

A Hagyományok Háza esti táncházban is részt vesznek az idős mesterek.

Információk: http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13683/

Hagyományok Háza

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.