Ugrás a tartalomra

Rohamosan nő az influenzás betegek száma Újvidék környékén

2019.02.07
14:46
2019.02.07
16:44
Forrás
Pannon RTV
Félő, hogy a hét végéig ebben a körzetben is járványt nyilvánítanak, ugyanis több száz beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Szerbiában egyébként a piroti és az užicei körzetben nyilvánították járvánnyá az influenzát.

Zsúfolt várótermek várnak azokra, akik a napokban orvoshoz fordulnak. A temerini egészségházban is megduplázódott a betegek száma. Lakatos János mégsem tart a járványtól, ugyanis a nagyszüleitől megtanulta, hogyan védekezzen az influenza ellen: „Egy liter fehérbort felforralni, meginni és lefeküdni, kiizzadni.”

Vajdaságban több mint 350 influenzás esetet diagnosztizáltak, a légzőszervi megbetegedések száma azonban meghaladja a 2200-at. A fertőzés leggyakrabban a 4 éven aluli gyerekeket érinti.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartomány területén közepes szintű járvány van, növekvő tendenciával. Újvidék környékén azonban rohamosan nő a betegek száma. Minden jel arra mutat, hogy a hét végéig az influenza terjedése átlépi a járványküszöböt.

Szerbiában 68.500 influenzához hasonló esetet regisztráltak az idény kezdete óta – közölte a Batut közegészségügyi intézet, amely a múlt heti hivatalos jelentésében 6 halálos áldozatról számol be. A szerbiai sajtó értesülései szerint ez a szám mára elérte a kilencet.

Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter: „Kiemelném, hogy nincs ok az aggodalomra, ugyanis jól felkészültünk a járványra. Minden készen várja a betegeket a kórházakban, lélegeztető gépek és megfelelő orvosságok is, de az influenza kivizsgálásához szükséges anyagokban sincs hiány.”

Vajdaságban az A típusú H1N1 vírus terjed leginkább – áll a közegészségügyi intézet jelentésében, amelyben kiemelik, az esetek többségében a fertőzés egy hét alatt szövődmények nélkül megszűnik.

influenza
Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.