Ugrás a tartalomra

Hogyan megállítani az elvándorlást Szerbiából?

2019.02.11
18:42
2024.03.19
08:44
Forrás
Szerbiai RTV
654 ezer ember hagyta el Szerbiát 2000 óta. Zoran Đorđević munkaügyi miniszter szerint a nagy kérdés az, hogyan lehet megállítani az elvándorlást, és hogyan lehet visszahozni azokat, akik elköltöztek.

A Szerbiát elhagyók jelentős része fiatal, 15 és 24 év közötti. Az elvándorlás mérséklését, megállítását vagy visszafordítását egy koordinációs testülettől várja a miniszter. A szakértői csoport ma tartotta első ülését. A testületet akadémikusok, egyetemi tanárok és a gazdasági élet jeles képviselői alkotják. A kormány azt várja tőlük, hogy tervekkel, stratégiákkal, tanulmányokkal álljanak elő.

Az elmúlt két évben 51 ezer szerbiai ember költözött Németországba, az ottani szerb munkavállalók száma folyamatosan nő. Zoran Đorđević szerint Szerbia uniós csatlakozásával újabb piacok nyílnak meg a munkaerő előtt, így fokozódhat a negatív tendencia. A miniszter szerint azonban fontos az, hogy Szerbiában a reformoknak köszönhetően javult a helyzet, és megteremtődött a lehetőség a szakmai testület létrehozására. Ők majd megmondják, mit kell tennünk - vélekedett Đorđević a szerb közmédiának nyilatkozva.

elvándorlás
Zoran Djordjevic

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.