Ugrás a tartalomra

Teddy-díjat kapott Buda Anna Flóra Entropia című alkotása

2019.02.16
00:24
2024.03.19
08:44
Forrás
MTI
Az animáció a rövidfilmes kategóriában a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést kapta.

A 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a független zsűri által odaítélt díjat péntek este adták át a német fővárosban.

Buda Flóra Anna tízperces animációja három párhuzamos univerzumot mutat be. Egy-egy fiatal nő él bennük különböző körülmények között. A rendszerbe véletlenül bekerül egy légy, amely képes átjárni a három világ között. Meg is nyit egy kaput, amelyen keresztül a lányok elindulhatnak egymás felé.

Az Entropia a Berlinale rövidfilmes versenyporgramjában szerepel, egy másik magyar animációval, Tóth Luca Lidérc úr című munkájával együtt.

A Berlinalén számos független - nem a fesztivál vezetői által összeállított - zsűri oszt ki díjat, például a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI), az Amnesty International nemzetközi civil jogvédő szövetség németországi szervezete, vagy a katolikus média világszövetség (SIGNIS) és a protestáns egyházak nemzetközi filmes testülete, az INTERFILM közös, ökumenikus zsűrije.

Az egyik ilyen díj a Teddy, az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) egyik legrangosabb filmes elismerése. A Berlinale programjában megjelenő olyan alkotások és művészek támogatását szolgálja, amelyek, illetve akik a közösség ügyeit "a társadalom széles körében megjelenítve hozzájárulnak a tolerancia, az elfogadás, a szolidaritás és az egyenjogúság erősítéséhez" - áll a díj honlapján közölt ismertetőben. A 1987-ban alapított elismerésnek négy kategóriája van (legjobb rövidfilm, legjobb dokumentumfilm vagy filmesszé, legjobb játékfilm, a zsűri díja), az idén 33. alkalommal osztották ki.

A vasárnapig tartó 69. Berlinalén 74 országból 400 filmet mutatnak be. A díjakat szombat este adják át. Az utolsó nap a szekciók díjazott filmjeit vetítik. A német főváros filmfesztiválja a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás nemzetközi szemlék sorában.

Berlinale
Teddy-díj
Buda Anna Flóra

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.