Ugrás a tartalomra

Kivonulnának a koszovói intézményekből

2019.02.27
15:33
2019.02.27
17:59
Forrás
Pannon RTV
A provokációk és megmaradásuk veszélyeztetése miatt a koszovói szerbek ki akarnak vonulni minden koszovói intézményből – erről számolt be a koszovói szerbek küldöttsége Belgrádban Aleksandar Vučićnak.

Szerbia elnöke és Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője fogadta a koszovói szerbek több mint 130 fős küldöttségét. A helyzet nem javult Koszovóban, a szerbek ottani megmaradása veszélyben van – állapította meg az államfő.

Nem akarnak részt venni a koszovói intézmények munkájában a Koszovóban élő szerbek - ez volt a legfontosabb, amit tudatni akartak Belgrádban a szerb államfővel. A koszovói szerbek azt mondták az elnöknek, nem érzik magukat biztonságban szülőhelyükön, ezért lépnének. Aleksandar Vučić leszögezte: „Azt kérték a szerb államtól, azt kérték tőlem mint elnöktől, hogy beszéljek a szerb kormánnyal is erről. Ki szeretnének vonulni a koszovói intézményekből. Ez azt jelenti, hogy kivonulnának a parlamentből, minden helyi önkormányzatból, amely a koszovói törvények alapján jött létre. Ez azt is jelenti, hogy elhagynák az északi regionális rendőrség kötelékeit, valamint az ügyészséget, a teljes koszovói igazságügyi rendszert.”

A beszámolók alapján megállapították, hogy Pristina hozzáállása semmit sem változott, továbbra is folytatja a komoly és veszélyes provokációkat, amelyek megakadályozzák a szerbek megmaradását Koszovóban. Marko Đurić kiemelte: „Valóban még csak a közelében sem vagyunk a lehetőségnek, hogy felkínáljanak nekünk valamilyen megoldást, amiről elmondhatnánk a véleményünket. Tehát Szerbia nincs a koszovói probléma megoldásának közelében, és nem csak ez a probléma. Az is gond, hogy napról napra erősödik a nyomás az embereinken ott, ahol élnek, Koszovóban.”

Vučić azt mondta a koszovói szerbeknek, hogy várjanak még másfél hónapig azzal, hogy kivonulnak a koszovói intézményekből, mert még egyeztetni szeretne a világ vezetőivel, köztük Kína elnökével is a koszovói helyzetről.

Marko Đurić
Belgrád

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.