Ugrás a tartalomra

Teherautókban próbálnak Magyarországra jutni a migránsok

2019.03.05
15:56
2020.04.19
18:12
Forrás
Pannon RTV
A Horgoson és a határ közelében élők szerint továbbra is próbálkoznak belépni a migránsok Szerbiából Magyarországra.

Többen a kamionok rakterében elbújva igyekeznek átjutni, de a határátkelőn üzemelő röntgenkészülék rendszerint lebuktatják őket.

A Röszke-Horgos autópálya-határátkelőhelytől 1km-re a szerb oldalon próbálkoznak azzal a migránsok, hogy a kamionok rakterébe beférkőzve átjuthassanak a határkerítésen Magyarország területére.

Az órákon át tartó várakozás során a kamionok rakterébe általában az éjszaka leple alatt próbálnak bejutni a migránsok a kamionsofőrök szerint. Ez gyakran sikerül is nekik, hiszen a sofőrök nem tudják mindig észrevenni őket.

Juhász Csaba, kamionsofőr: „Estefelé csak látom őket mocorogni, de úgy igazából sok mindent nem. Inkább ponyvás autó körül.”

Borányi Zoltán kamionsofőrt már érte kellemetlen meglepetés amiatt, hogy a járművén szállított rakománya nemkívánatos potyautasokkal bővült: „A MOL kút előtt álltam – mert nem fértem be a kútra; elfogyott a munkaidőm – és úgy álltam meg a leállósávba, hogy a benzinkút előtt legyek, hogy ott van fény, és ott másztak fel a raktérbe. A benzinkúton az őr a benzinkútra figyel, másra nem.”

A horgosi Bácska-birtokon szinte naponta cserélődnek az illegális bevándorlók. Ez az afgán férfi arcát nem vállalva annyit mondott, nemrégiben érkezett, és már nem egyszer próbált átjutni a határkerítésen. Rendszerint elkapták a rendőrök. Franciaországba szeretne jutni:
„- Vannak rokonai Franciaországban?
- Nincsenek. Egyedül vagyok. Nincs nekem ott senkim se.
- Valami terve van Franciaországban?
- Szeretnék ott egy jobb életet élni, ezért mennék oda. A jobb oktatásért, a jobb életért. Mindenki ezért menne oda, hogy jól érezze magát és élvezze az életet. Egyszerűen jobb volna úgy ott mindenkinek az élete végéig.”

Kamerán kívül egy másik migráns elmondta, már ő maga is többször megpróbált a kamion ajtaját felfeszítve, a raktérben elbújva átjutni a határ másik oldalára. Minden alkalommal lebukott. A Bácska-birtok területén jelenleg több mint 20 migráns tartózkodik. Többségük továbbra is heti vagy akár napi rendszerességgel kísérli meg az illegális határátlépést Magyarország irányába.

Horgos
migráns
Szerbia
teherautó

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.