Ugrás a tartalomra

Európa számíthat a magyarokra

2019.03.08
10:48
2019.03.08
16:57
Forrás
Pannon RTV
100 esztendő távlatából érdemes újragondolni az összmagyarságot érintő kérdéseket. Ezzel a gondolattal vette kezdetét a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának idei plenáris ülése Budapesten.

Egy újszerű európai küzdelem folyik, mondta nyitóbeszédében az ülést vezető Kövér László. A magyar Országgyűlés elnöke szerint, az EU parlamentje egy identitásromboló hellyé vált. A jó hír azonban, hogy ez a garnitúra a küszöbönálló választásokon leváltható és hazaküldhető.

Kövér László: „Ezáltal esély nyitható Európának és az európai embereknek, hogy ne vesztesei legyenek annak a geopolitikai küzdelemnek, amelyben az Európai Unió jelenlegi vezetői elárulták és cserben hagyták őket. A másik jó hír, tisztelt konferencia, hogy az identitásküzdelemben Európa számíthat ránk, magyarokra, hiszen 1920 óta ebben a műfajban, hogy ne mondjam sportágban Európa legtapasztaltabb nemzete vagyunk, ugyanis nincs még egy olyan európai nemzet, amelynek egyharmada egy évszázada küzd azért, hogy az ellenérdekelt erőkkel szemben megőrizhesse önazonosságát.”

A KMKF képviselőinek Kövér László két javaslatot terjesztett be. Az egyik szerint 2020-tól kezdve a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma minden évben fogadjon el egy közép-európai identitás-jelentést. A másik pedig az volt, hogy a fórum kérje fel a Magyar Országgyűlést és a kormányt, hogy 2020-at nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének.

Soha ennyi változás a világpolitikában és a világgazdaságban nem zajlott, mint jelenleg – ezt már Szijjártó Péter mondta. Magyarország egy Közép-Európa-orientált külpolitikát folytat és az egész Kárpát-medence magyarságáért kiáll, emelte ki Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere. Hozzátette: „8-10 esztendővel ezelőtt szinte minden szomszédunkkal rosszban voltunk. Emlékezzünk arra, hogy milyen volt a magyar-szerb viszony, milyen volt a magyar-román viszony. Hogy a magyar köztársasági elnök nem tudott átmenni Felvidékre. Nem engedték a szlovák hatóságok. Ma ehhez képest teljesen más a helyzet. Történelmi kiegyezés történt Szerbiával, a magyar-szlovák kapcsolatrendszer soha nem volt olyan jó, mint jelenleg, s Magyarország és Románia között is megindultunk egy pragmatikus együttműködésnek az ösvényén, a kölcsönös előnyök alapján.”

Az elmúlt 10 év alatt 61 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma a szomszédos országokkal, ez évi 30 milliárd eurót tesz ki. A magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési programok által 37 ezer Kárpát-medencei kis- és középvállalkozást és mezőgazdasági termelőt segítettek. Ezek a programok folytatódnak, Vajdaságban például idén másfél milliárd forinttal támogatják a falusi házak vásárlását és a turizmus fejlesztését.

KMKF
Szijjártó Péter
Kövér László

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.