Ugrás a tartalomra

Megkoszorúzták a Hősök sírját Topolyán

2019.03.15
09:25
2019.03.15
17:39
Forrás
Pannon RTV
A topolyai magyarság a Hősök sírjának megkoszorúzásával és ünnepi műsorral emlékezett az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésére csütörtökön.

Nyugati temetőben a VMSZ és a VMDP közös szervezésében szavalatokkal, történelmi visszatekintővel, idézték fel a március 15-i eseményeket, majd elhelyezték a kegyelet virágait a síremléknél. A Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában többek között Erdődi Edvina, az MNT alelnöke mondott ünnepi beszédet.

Felcsendült a magyar himnusz, majd a szavalók versekkel idézték fel március idusának történéseit Topolyán a Hősök sírjánál. Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke beszédében kiemelte az egység, az összetartás erejének fontosságát: „Egyrészt a forradalom, másrészt a szabadságharc is erről szól,t és a szabadságharc leverése után 1849 őszétől és 1850-ben is a visszaemlékezések szerint soha nem volt annyira egységes a magyar nemzet, remélem, hogy ezt az egységet sikerül megteremtenünk itt Vajdaságban, a vajdasági magyarok között is, hiszen ez az, ami meg tud bennünket tartani.”

Az Európát fenyegető veszélyről és az aktuális magyar kormány sikeres nemzetpolitikájáról beszélt Kovács László, a VMDP Topolya-Kishegyes körzeti elnöke: „Nagy veszélyt érzünk, a kereszténység, a magyar nemzet. Hála Istennek, hogy a magyar nemzetnek, Magyarországnak van egy olyan kormánya, amely kiáll a népéért, a hagyományaiért és az őseiért, ez a mi reményünk is.”

A szabadságharcban elesettek lelki üdvéért a jelenlevők közösen imádkoztak Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes vezetésével.

A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Debreczeni Sándor alkonzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kisimre Szerda Anna, valamint a politikai pártok és civil szervezetek megkoszorúzták a Hősök sírját.

A Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a helyi Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ E becses zászlónak, a Hazának című egész estés ünnepi műsorát tekinthette meg a közönség.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „A történelmi események, a vallási ünnepek nagyon belenőttek a hagyományba, különösen a negyvennyolcas forradalomnak vannak nagyon szép példái a magyar népzenében, tehát ez egyáltalán nem áll távol a néptánctól, a népzenétől, és nagyon alkalmas arra, hogy műsort készítsünk a negyvennyolcas forradalom emlékére.”

A néptánc koreográfiák mellett versek és megzenésített versek tették színesebbé az ünnepi műsort.

Topolya
1848-49-es forradalom és szabadságharc
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.