Ugrás a tartalomra

Bővült a pálinkafőző-kazánokat gyártó DES Szabadka

2019.03.28
15:23
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
A nemzetközi piacon is jelenlevő cég nem csak Európát látja el termékeivel, hanem Ausztráliába, sőt az Amerikai Egyesült Államokba is szállít. A vállalat fogyatékkal élő munkásokat is alkalmaz.

1949-ben alakult meg a környék egyedüli pálinkafőző-kazán gyára. 1961 óta pedig DES Szabadka néven fogyatékkal élő személyeket alkalmaz és képez.

Egészséges és sérült emberek dolgoznak együtt a szabadkai gyárban. Tomislav Šarčić, Szabadka: „Hallás- és beszédsérült emberek dolgoznak itt, kommunikálni kicsit nehéz velük, de meg lehet oldani, meg beszélni is, megértik az emberek itt.”

Váradi Szilvia látássérült, az egyik szemére nem lát. Hét hónapja dolgozik a gyárban, azt mesélte, hogy nagyon nehezen találnak munkát a fogyatékkal élők: „Nagyon nehéz volt, próbálkoztam, nem nevezek meg gyárakat, de ott azt mondták, hogy mivel ilyen a látásom, nem tudnak alkalmazni, mert olyan a munkafeltétel.”

A cégnek jelenleg 55 alkalmazottja van, ebből 30-an valamilyen fogyatékkal élnek. Tavaly 6000 pálinkafőző kazánt gyártottak, de idén ezt a mennyiséget még ezerrel szeretnék megemelni. A világ számos országában megtalálhatók termékeik. Boris Faćol, értékesítési menedzser, DES Szabadka: „Magyarország és Románia a két legnagyobb piac. Romániában leányvállalatunk is van, Temesváron, onnan szervizeljük egész Európát.”

A vállalat úgy a fogyatékkal élő, mind az egészséges dolgozói számára is külön buszjáratot és munkahelyi étkezést biztosít.

Szabadka
DES
pálinkafőző-kazán

Most

16:19, Frissítve: 16:25

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.