Ugrás a tartalomra

Lovaskocsin, énekszóval, muzsikával locsolkodnak az észak-bácskai falvakban

2019.04.22
11:53
2019.11.27
08:42
Forrás
Pannon RTV
Kispiacon, Királyhalmon és Hajdújáráson is már kora reggel útra keltek a fiúk, hogy felelevenítsék a locsolkodás hagyományát.

Kispiac központjában gyülekeztek reggel a népviseletbe öltözött néptáncos fiúk és lovaskocsira szálltak. Előkerült a harmonika és dalolva indultak el locsolkodni. A fiúk verset mondtak, majd vízzel és parfümökkel locsolták meg az ifjú hölgyeket.

Pernyész Viktor, néptáncos, Jókai Mór M.E., Kispiac: „A régi szép hagyományokat felidézzük, és őrizzük azt, amit az őseink hagytak ránk.”

A lányok édességgel és hímes tojással, valamint itókával jutalmazták a locsolkodókat.

Sárkány Dóra, a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület elnöke szerint fontos a csoportos locsolkodás hagyományának ápolása: „Régen fontos volt, hogy ünnepi ruhát húzzanak a fiúk, hogy a lányoknak a legszebb ruhájukat vegyék fel az ünnep tiszteletére.”

Miután a kispiaci Jókai Mór Művelődési egyesület néptáncosai meglocsolták a tánccsoport lányait, visszaszálltak a lovaskocsira és tovább indultak Kispiac utcáin, hogy a többi lányos házat is felkeressék.

Katona Réka népviseletbe öltözött és jobbra-balra tekingetett, merről jön a lovaskocsi.  Kisvártatva végre megérkezett a locsolósereg, muzsikaszóval és locsolóversekkel. Réka azonban ezúttal elszámította magát, mert egy jó nagy vödörnyi vizet is kapott a királyhalmi legényektől

A szabadkai Talentum táncosaival Hajdújáráson találkoztunk. Saját költésű locsolóversekkel keresték fel a lányokat.


Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője szerint a locsolkodás számukra kihagyhatatlan: „Most már hatodik éve járunk a Talentum egyesülettel, és ez a fiúknak és a lányoknak is nagy öröm, hiszen nagyon nagy szeretettel várnak bennünket, a fiúk pedig készülnek mindig új nótával, dallal, zenekarral.”

Hozzátette: mindenütt megvendégelik őket, enni-inni kötelező, így a locsolkodás végére mindig alaposan elfáradnak.

húsvéthétfő
Kispiac
Hajdújárás
Királyhalom

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.