Ugrás a tartalomra

Újra lesznek kétnyelvű anyakönyvi kivonatok

2019.04.24
09:52
2019.04.24
16:49
Forrás
Pannon RTV
A hírt a VMSZ szabadkai székházában jelentették be.

Napokon belül újra igényelhetők lesznek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok. A vonatkozó törvény módosításával hálózatba kötötték az összes anyakönyvi hivatalt Szerbiában, de olyan technikai és jogi akadályok merültek fel, amik hónapokra ellehetetlenítettek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiállítását. A nemzeti közösségek jogérvényesítése szempontjából fontos fejlemények kapcsán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tartott sajtótájékoztatót, amelyen az is elhangzott, hogy az illetékes minisztérium körlevélben értesítette az önkormányzatokat a döntésről.

2018 végén változott az anyakönyvekről szóló törvény - emlékeztetett Pásztor István a sajtótájékoztatón. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke aláhúzta, nem a nyelvhasználattal kapcsolatos része módosult, de a technikai újítások bevezetése miatt gondok léptek fel a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadásával kapcsolatban. Ez a probléma oldódik meg hamarosan. „Napokon belül kivehetők lesznek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok, a születési, a házassági és az elhalálozást bizonyító anyakönyvi kivonat is, ugyanis elhárultak azok a technikai-jogi akadályok, amik ezt az elmúlt hónapokban nem tették realitássá.”

Újra bebizonyosodott, miért fontos a kormánykoalíció részének lenni, hiszen a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiállítása jogi, technikai, ugyanakkor politikai kérdés is volt - hangsúlyozta Pásztor Bálint. A VMSZ-DCSP köztársasági parlamenti frakcióvezetője hozzátette, nem a vonatkozó törvény módosítása lehetetlenítette el néhány hónapra az anyakönyvi kivonatok kiadásának a lehetőségét. „Erre azért került sor, mert a törvény módosításával hálózatba kötötték az összes anyakönyvi hivatalt az országban, és ennek következtében a technikai lehetőségek nem engedélyezték azt, hogy kétnyelvű anyakönyvi kivonatokat lehessen kiadni. Olyan anyakönyvi kivonatokat, amelyek teljes egészében az összes adatot tartalmazták, a mi esetünkben magyar nyelven is.”

Szerbiában az anyakönyvekről és a nyelvhasználatról szóló törvény rendelkezései nincsenek teljesen összhangban - tette hozzá a frakcióvezető. Nem létezik olyan rendelkezés, ami megtiltaná a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadását, a nyelvhasználatról rendelkező törvény pedig kötelezi az önkormányzatokat, hogy a közokiratokat a hivatalosan használatban lévő kisebbségek nyelvén is ki kell adni. Idéntől az anyakönyvi kivonatokban feltüntethető a nemzeti hovatartozás is, ennek köszönhetően pedig a részarányos foglalkoztatás gyakorlati megvalósítása is egyszerűbbé válik - részletezte Pásztor Bálint.

kétnyelvű
kétnyelvű anyakönyvi kivonat
anyakönyvi kivonat
VMSZ
Pásztor István

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.