Ugrás a tartalomra

Legalább 200 milliméter csapadék hiányzik a talajból

2019.04.27
09:58
2019.04.27
18:02
Forrás
Pannon RTV
Annak ellenére, hogy egy kisebb csapadék ért bennünket, még közel sem oldódott meg a helyzet, hiszen hónapok óta tart a szárazság Vajdaságban.

Az őszi kalászosokon és az olajrepcén jelentős károk keletkeztek, és ráadásul a kártevők is támadják a növényeket. A vegyszeres kezelés sajnos nélkülözhetetlen. Az emberek attól tartanak, hogy a búza- és a repcetermesztés számottevő terméskieséssel jár.

A közép- és észak-bácskai térséget elkerülik az esőfelhők. A növényzet vízhiánytól szenved. A bajt a viharos szél is tetézi – mondta Rózsa Károly, oromparti gazda: „Ritkaság az a nap, amikor szélcsend van. Öntözni se lehetséges, még az öntözhető területeket sem, azon felül töri, zúzza a növényeknek a zsenge leveleit, kiszárítja őket, a felsértett leveleken könnyebben indulnak meg a kórokozók, betegséget okoznak.”

A szélsőséges időjárási viszonyok és a növények fejletlen állapota mellett a kártevők és a gombabetegségek is elszaporodnak. A vegyszeres kezelés elkerülhetetlen, a kiadás nagy és nem is biztos, hogy a becsült hozammal megtérül.

Bilicki László, gazdálkodó, Adahatár: „Ha pár milliméter esőt kapunk, óriási a szél, megmutatkozik a klímaváltozás hatása. A búza állapota nem a legjobb. Terméskiesés valószínű a tavalyihoz viszonyítva, egyes parcellákon talán meglesz a harminc százalék. A repce úgyszintén. Fejletlenek, csapadékhiánnyal küzdenek, rengeteg a kórokozó, a fénybogár, a repcebogár, minden bántja. Nem győzzük permetezni, de ennek ellenére is a repce állapota nem a legjobb.”

A kártevők és a növényi betegségek elleni permetezés mellet fokozott figyelmet kell fordítani a gyomtalanításra – emelte ki Csuvik János, növényvédő mérnök: „Főleg, ami probléma, ami miatt permetezni kellene a kalászosokat, azok a gyomnövények, mert nem történt meg a kellő bokrosodás, ritka állományunk van, és ebben sajnos az őszi, téli gaz fejlődik, elszívja a növényünktől a tápanyagot és azt a kis vizet is, ami a talajban van.”

A becslések szerint a talajból legalább 200 milliméter csapadék hiányzik. A kapások vetését a gazdák korán megkezdték, igyekeztek kihasználni a vetésmélységben, a 6-8 centiméterben levő nedvességet. Az éppen csírázó és kelő növényeknek szükségük van az esőre, mert nedvesség nélkül a fejlődés is leáll, és könnyen megtörténhet, hogy az erős, napokig tartó szélben kiszáradnak.

mezőgazdaság
olajrepce
szárazság

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.