Ugrás a tartalomra

Jól jött az eső, de a termelők további csapadékot várnak

2019.04.29
14:32
2019.04.29
16:53
Forrás
Pannon RTV
A hétvégi esőzés után fellélegezhettek kicsit a mezőgazdasági termelők. Az eddigi szárazság negatív hatással volt a gyümölcsösökre és a szántóföldekre is.

A vízhiány miatt a növények növekedése nem a megfelelő ritmusban zajlott, ezért a gyümölcsösök és a gabonaföldek termései és növényei jóval fejletlenebbek az előző évekhez képest.

Hajdújáráson a nagy szárazság miatt alig fejlődtek az almafák. Aki teheti locsolással próbálja védeni a növényeket, de ez nem elég a bőséges hozamhoz. A hétvégén leesett csapadék jól jött, de a termelők várják a további esőzést.

Ábrahám Sándor, termelő, Hajdújárás: „Reméljük, hogy ez egy picit kizöldíti majd a környezetet. A fáknak nagyon nagy szükségük volt a levelek, gyümölcsök fejlődésére. Nagyon várjuk még, hiszen most is el van borulva. Nagyon várjuk holnapra az esőt. Tehát keddre.”

A csantavéri határban fakó, alacsony növésű az árpa. Itt is vízhiányban szenvednek a növények.

A gyümölcsösök mellett a szántóföldeken is hasonló a helyzet. A szárazság miatt a növények nem abban a ritmusban nőnek, mint ahogy kellene. A hétvégi esőzés segített valamelyest a kikelésben, de a termelők szerint jóval több csapadékra lenne szükség.

Fekecs Zoltán, termelő, Csantavér: „Talán ha ez az eleje a csapadékoknak akkor nagy segítség. Ez magában, ahogy mondani szokták, több mint a semmi. Nagyon kevés. Egész évben nem volt olyan, hogy a föld elázzon. Ezt a föld gyorsan leengedi. De az időjárás előrejelzés azt mutatja, hogy talán lesz még. Bízunk benne, mert mást nem tehetünk.”

A termelő szerint a napraforgó kikeléséhez elég a hétvégén leesett csapadék. Ez azonban csak a föld felszínének eláztatását eredményezte. A növény növekedéséhez a rétegek mélyebb részeibe is be kellene, hogy hatoljon a víz.

mezőgazdaság
szárazság
eső

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.