Ugrás a tartalomra

Hogyan kell zenélni egy zenekarban?

2019.05.04
15:21
2019.05.04
17:28
Forrás
Pannon RTV
Matiné koncertet tartott a Szabadkai Szimfonikus Zenekar a szabadkai Városházán.

A "Hogyan kell zenélni egy zenekarban?" elnevezésű esemény célja, hogy minél több gyermekkel ismertessék, illetve szerettessék meg komolyzenét. A másodszor megrendezett koncertet a Szabadkai Zeneiskola szervezte meg.

A lelkes kisdiákok a koncert előtt megismerkedhettek a különböző hangszerekkel és jellegzetes hangjukkal. A negyedikes Gyémánt János Dominikot már beszippantotta a zene világa:
„- Én énekelek és zongorázok.
- Mióta zongorázol?
- Körülbelül fél éve. Nagyon tetszik. Az tetszik a legjobban benne, hogy rengeteg lehetőség van, szóval akármilyen dalt el tudunk játszani rajta.”

Szűcs Mihály, a Szabadkai Szimfonikus Zenekar segédkarmestere mutatta be a klasszikus hangszereket a gyerkőcöknek: „Szükségük van arra, hogy ezeket a hangszereket testközelinek érezzék, illetve természetesnek érezzék. Tudniuk kell, hogy ezek természetes anyagokból készülnek, fából, húrból, ugye állatbelsőségekből maga a húr. A fafúvós hangszerek nádból. Semmi ördöngösség nincs ebben, mindenki megtanulhat ezeken a hangszereken játszani. Igaz, nagy kitartást és odaadást igényel.”

A városháza dísztermében a szabadkai általános iskolák alsó tagozatos diákjai élvezhették a komolyzenei bemutatót. Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója elmondta, a tavaly első alkalommal megtartott matiné koncert nagy sikere miatt hagyományt szeretnének teremteni a rendezvénnyel: „A karmester elmagyarázza a gyerekeknek, hogy egy zenekarban milyen hangszerek vannak, hogyan kell viselkedni egy koncerten, hogyan kell meghallgatni egy koncertet, melyik a legkisebb és melyik a legnagyobb hangszer. Tulajdonképpen ez egy nagyon jó felkészítés és oktatás, hogy közelebb kerüljön a zene a gyerekekhez. A másik oldalról nézve pedig egy kicsit motiváljuk őket, hogy beiratkozzanak a zeneiskolába.”

A Szabadkai Zeneiskolába június 4-én és 5-én szervezik meg a felvételiket. Bővebb információ a muzickasu.edu.rs oldalon található.

Szabadkai Zeneiskola
Szűcs Mihály
Dragana Nikolić

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:19, Frissítve: 16:25

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.