Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: A koszovói kérdés egész Szerbia ügye

2019.05.27
21:41
2019.05.28
11:58
Forrás
Pannon RTV
Mindenki számára világos, hogy hogyan harcol Koszovóért, az ott élő szerbekért, ezért a VMSZ-DCSP képviselőcsoport támogatja ebben a kormányt és az elnököt.

Az egyetlen dolog amit elvárnak, hogy ez a harc őszinte legyen, legalább annyira őszinte, mint amilyen őszinte volt ma Aleksandar Vučić felszólalása - jelentette ki Pásztor Bálint. A VMSZ-DCSP képviselőcsoport frakcióvezetője leszögezte, a koszovói kérdés egész Szerbia ügye. Elmondta, szerinte nem hasonlítható össze a koszovói szerb közösség helyzete a vajdasági magyar közösség helyzetével. Ennek pedig az oka az, hogy a vajdasági magyaroknak nem kell 2019-ben a biztonságukat félteni - mondta felszólalásában Pásztor Bálint, és hozzátette, június 4-én lesz 99 éve, hogy aláírták a trianoni békeszerződést. 99 év múlt el attól a pillanattól, hogy a vajdasági magyarok a Szerb Királyság, a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság lakosai lettek, majd Jugoszlávia különböző formáiban éltek, végül Szerbia állampolgáraivá váltak. Nem mindig volt a helyzet ilyen, mint ma.

Pásztor Bálint, köztársasági frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Teljes egészében támogatjuk a szerb kormányt minden koszovói szerbeknek nyújtott támogatásban, legyen az érzelmi vagy anyagi támogatás. Ahogyan északon, úgy délen is. Tehát a részünkről soha nem fogják azokat a mondatokat hallani, mint egyes szervezetek vezetőitől, hogy úgy mondjam csak nevében szerb pártok részéről Szerbiában - miért adnak annyi pénzt a koszovói szerbeknek? Mi ezeket a támogatásokat teljes egészében támogatjuk, támogassák csak a projekteket, erősítsék meg a szerb közösséget Koszovóban, ez az érdeke Szerbiának, ez az érdeke az ottani közösségnek, ez az érdeke a vajdasági magyaroknak, és teljes egészében támogatjuk az ilyen jellegű politikát.”

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.