Ugrás a tartalomra

Megkezdték az elpusztult halak lehalászását a Palicsi-tóban

2019.06.11
14:45
2019.06.11
16:47
Forrás
Pannon RTV
A tömeges halpusztulást a hirtelen hőmérséklet emelkedés okozhatta a szakemberek szerint. A szörnyű látvány ellenére ez az állóvizekben természetes folyamat - tették hozzá.

Többségében ezüstkárászok szenvedték meg az időjárási viszonyokat, amik invazív fajnak számítanak a tóban, így valójában a már megkezdett lehalászást a természetes folyamat elősegítette. Eddig 700 kilónyi elpusztult haltól tisztították meg a tavat és környékét. A halpusztulás évről évre visszatérő probléma a Palicsi-tavon. A közvállalat jelenleg azon dolgozik, hogy visszaállítsa a természetes rendszert és megóvja az élővilágot.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Nem működik rendesen az egész ökoszisztéma. Miért nem működik rendesen? Mert annyira megváltoztattuk az egyes részeit, illetve a rendszer működését. Ezen kellene elgondolkodni. A porlasztó megoldások egyrészt anyagilag nagyon sokba kerülnek, másrészt ideig óráig megoldást adnak. Egy kis víz utánpótlás a Tiszából szintén csak ideig óráig ad megoldást, de az alapvető problémát a rendszer stabilitásának hiányát nem oldja meg. Erre kell időt, energiát és pénzt fektetni. Amit a Kft. projektben is csinálunk. Parti sáv rendezés, a megfelelő növényzeti sávok kialakítása, továbbá a jelenleg nem megfelelő állapotokat eredményező vízháztartási rendszernek a változtatása.”

Palicsi-tó
Palics-Ludas Közvállalat

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 16:43

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.