Ugrás a tartalomra

A törökfalui Kis Bicskei gazdaságban 48 füstifecske-pár fészkel

2019.06.25
19:29
2019.06.25
20:04
Forrás
Pannon RTV
A törökfalui Kis Bicskei Norberték nyerték el a legfecskebarátabb gazdaság címet és az ezzel járó egy tonna kukorica jutalmat.

Az ország területéről idén 44-en neveztek a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület felhívására. A pályázatra 590 fészket jelentettek be 3540 madárral, amelyek naponta több mint 3 millió szúnyogot és legyet fogyasztanak el. A Kis Bicskei gazdaságban 48 füstifecske-pár fészkel.

A Kis Bicskei család tanyáján a nyitott istállóajtón keresztül nagy a fecskeforgalom. A füstifecskék fészkeiben éhes szájak várják a tápláló rovarfalatokat.

Folyamatosan cikáznak a fecskék ebben a régi építésű istállóban, fiókáikat etetik. Ezt a helyet kedvelik a leginkább. A negyvennyolc fészekből negyven itt található.

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület felhívására húga nevezte be Norbertet, aki mint mondja nem számított rá, hogy ilyen különlegességnek számítanak a tanyájukon élő fecskék. Amióta a tanya meg van, a madarak is ott vannak. A család nem avatkozik a fecskék életébe, békésen élnek együtt.

Kis Bicskei Norbert, Törökfalu: „Éves szinten a fecskék száma változik, évente kétszer költenek, 48 fészekkel és 48 tojópárral számolva azt jelenti, hogy augusztus végére körülbelül 400 fecske szokott a tanya felett repdesni és csivitelni, ami nagyon szép látvány, és a fülnek is kellemes.”

Az utóbbi 15-20 évben a felére csökkent a fecskék létszáma a mezőgazdaságban használt vegyszerek, a szennyezett vizek, a különböző mérgek használata, a táplálékhiány és a fecskefészkek leverése következtében. Így a füstifecskék is veszélybe kerültek. Ezért szervezi meg a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület a fecskenépszerűsítő akciót már harmadik éve, amelyet idén a törökfalui gazdaság nyert meg.

Gergely József, igazgatóbizottsági elnök, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület: „Kint jártam nemrégiben, és meggyőződhettem róla, hogy az ő gazdaságukban, ahol 50-60 fejőstehén van, ott még egy kis istállóban, alig tíz méter és hat méter széles istállóban negyven pár fecske költ, a többi istállóval együtt pedig 50 füstifecskefészket számoltunk össze, és ebből 48 volt lakott.”

A Kis Bicskei család jutalma egy tonna kukorica, amelyet július 5-én adnak át a nyertesnek.

Törökfalu
füstifecske
fecske

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.