Ugrás a tartalomra

Pont került a Szófia és Belgrád közötti félreértés végére

2019.07.09
16:38
2024.03.19
08:36
Forrás
Szerbiai RTV
Ana Brnabić szerb és Bojko Borisov bolgár miniszterelnök Jahorinán találkozott egymással, ahol alkalmuk volt tisztázni a helyzetet.

A bolgár kormányfő nemrég kijelentette, hogy a spanyol Josep Borrell az EU jövendőbeli kül- és biztonságpolitikai főképviselőjeként az egész Unió álláspontját kellene, hogy képviselje, tehát attól függetlenül, hogy Spanyolország nem ismeri el Koszovó függetlenségét, a többi tagország elismeri azt, és ezzel összhangban kellene eljárnia.

Bojko Borisov este a vacsorát követően felkereste a szerb kormány képviselőit, és elmagyarázta, hogy a kijelentését tévesen értelmezték Poznańban, mert ő mindig csak azt mondta, hogy Koszovóval foglalkozni kell. Hangsúlyozta, hogy nagyon szereti a szerbeket, jó barátok, és sosem nyilatkozott másként Koszovó függetlenségéről. Ana Brnabić kifejtette, hogy sok közös projektje van Szerbiának és Bulgáriának, ezért nincs szükség a feszültségre, helyette pontot tettek az ügy végére.

Később Ivica Dačić szerb külügyminiszter is megerősítette, hogy csak félreértésről volt szó. „Nyilvánvaló, hogy Bulgáriában sem értették, hogy én mire reagáltam, amikor beszéltem, hanem azt gondolták, hogy amiatt támadom Boriszovot, amit ténylegesen mondott, nem pedig amiatt, ahogyan nálunk megjelent. Csak olaj volt a tűzre, hogy Haradinaj támogatta, amit Boriszov mondott, és úgy jött ki, mintha Bulgária Koszovó oldalára állt volna.”

Bulgária
Bojko Borisov
Ivica Dačić
Ana Brnabić

Most

16:10, Frissítve: 16:30

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 15:59

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.