Ugrás a tartalomra

Diplomáciai vita alakult ki Szerbia és Bulgária között

2019.07.08
08:48
2024.03.19
08:36
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdasági RTV, Vajdaság MA
Az összezördülés a Berlini folyamat lengyelországi csúcsán kezdődött, amikor Ivica Dačić szerb külügyminiszter bírálta a bolgár kormányfő kijelentését.

Bojko Boriszov szerint ugyanis az uniós külügyi főképviselői posztra esélyes Josep Borellnek nem a spanyol álláspontot kell képviselnie Koszovó kapcsán, hanem Brüsszelét. Dačić éles reagálásában azt üzente a bolgár vezetőnek, hogy az Európai Unió nem ismerte el Koszovó függetlenségét, ezért nem kellene nyomást gyakorolnia a spanyol diplomatára.

A vita következményeként Szerbia szófiai nagykövetét bekéretik a bolgár külügyminisztériumba. Ivica Dačić külügyminiszer is egyeztetésre hívta a bolgár nagykövetség illetékesét. Kiemelte, hogy Szerbia jó viszonyt kíván ápolni. Belgrád megértést tanúsít a bolgár nemzeti érdekek iránt, ezért elvárja, hogy Szófia is hasonlóan cselekedjen a szerb érdekek kapcsán – mondta.

Mindeközben Ramush Haradinaj koszovói kormányfő megköszönte a bolgár vezető kiállását Koszovó mellett. Szavai szerint az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán országai nélkül, amelyek csatlakozásának egyik feltétele Koszovó elismerése.

Bulgária
Berlini Folyamat
Bojko Boriszov
Ivica Dačić

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.