Ugrás a tartalomra

Újra tízezrek vonultak az utcára Hongkongban

2019.07.21
23:43
2024.03.19
08:34
Forrás
MTI
A kiadatással kapcsolatos törvénytervezet, valamint a városállam Peking-barát kormányzata ellen tiltakoztak vasárnap a tüntetők.

A demonstráció napközben békésen zajlott, estére azonban a tiltakozók több helyen is összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be, mire a tüntetők válaszul palackokkal dobálták meg őket. A tiltakozást ezúttal is a Civil Human Rights Front nevű jogvédő szervezet képviselői vezették. A törvénytervezet elleni tüntetések a múlt hónapban többször is milliós tömeget vonzottak. A vasárnapi demonstráción a szervezet becslései szerint csaknem 430 ezren vehettek részt, a rendőrség ezzel szemben 138 ezerre becsülte a részvevők számát.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tette volna, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel, ráadásul visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást, már lezárt ügyekben is. A bírálók megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát. Sokan Peking növekvő befolyását és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látják a törvénytervezetben.

A vasárnapi megmozduláson a tüntetők a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet végleges visszavonásán kívül Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását is követelték. Egy olyan független bizottság felállításáért is harcoltak, amely kivizsgálná a demonstrálókkal szembeni rendőrségi intézkedések jogosságát. A tiltakozók szerint ugyanis a korábbi megmozdulásokon a rendőrség több alkalommal túlzott erőszakot alkalmazott velük szemben.

Hongkong
törvénytervezet
kiadatás

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.