Ugrás a tartalomra

Hosszabbított nyitvatartással üzemelnek a határátkelők

2019.07.22
10:05
2019.07.22
17:42
Forrás
Pannon RTV
Mától egy héten át, kísérleti jelleggel hosszabbított nyitvatartással üzemel a Királyhalom-Ásotthalom és Horgos2-Röszke2 határátkelő. Ebben az időszakban a két határátkelő 7-től 22 óráig tart nyitva.

A következő héten szintén egyhetes időtartammal, 7-től 24 óráig a Bajmok-Bácsalmás átkelő munkaidejét is meghosszabbítják. A cél, hogy az illetékesek felmérjék, mekkora az érdeklődés az utazók részéről, és hogyan csökkenthető a torlódás az turistaszezonban.

Az átutazók örülnek a hosszabbított nyitvatartásnak, még ha az csak ideiglenes jellegű is, hiszen a Horgos 2-Röszke 2 határátkelőn például hétfő délelőtt a Szerbiából kilépő oldalon nagyjából egy órát kellett várakozni, míg a magyar oldalon a Szerbiába való belépésre körülbelül egy kilométeres hosszúságban torlódtak fel a járművek, és két sorban engedték Szerbia irányába az autókat

A horgosi Kovács György szerint hatékonyabb lenne az átjutás ezen az átkelőn, ha mindkét irányban megnyitnák mindkét forgalmi sávot: Akkor nem volna ilyen torlódás. Rengetegen vagyunk. Az se volna baj, ha 24 órás volna.

A moholi Szarvák Zsolték Magyarországon, Kecskeméten dolgoznak. A Horgos-Röszke közúti határátkelőhelyet használják: „Az interneten láttuk, hogy este 10-ig lesznek nyitva, én ezt nagyon pozitívnak találom, mivelhogy elég sokat várakozunk. A nagy határon főleg, viszont ha a kis határok is meg lesznek nyitva, akkor gyorsabban átérünk.”

A hosszabbított nyitvatartás egyik célja, hogy az idegenforgalmi csúcsidőszakban csökkenjenek a torlódások - mondta Papić Vukan. A Horgosi Határrendőrség segédparancsnoka elmondta: „Most egy hetünk van, hogy figyelemmel kísérjük az állapotokat. Én remélem, hogy ez segíteni fog abban, hogy csökkenjen a torlódás Horgos 2-őn, legalább a mi állampolgáraink számára, akik követik a helyzetet, és tudják, hogy Horgos 2 most este 10-ig tart nyitva.”

Barkóczi János Csantavérről érkezett a most szintén 22 óráig üzemelő királyhalmi átkelőre: „Ezt már hamarabb is kellett volna. Ha jól tudom, petíció is lett írva erre, hogy tartson inkább egy 24 órát, mint este 10-ig. Akkor nem volna ez a torlódás, mivel júniusban, júliusban és augusztusban borzalmas a helyzet.”

Minél többen veszik majd igénybe ebben az időszakban az említett átkelők hosszabbított nyitvatartását, annál nagyobb lehet az esélye annak, hogy a későbbiekben bevezethetik a 24 órás nyitvatartást - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Kern Imre, közlekedési államtitkár. Kiemelte: „Ennek a próbaidőnek az a lényege, hogy felmérjük, hogy mekkora érdeklődése van az utazóközönségnek a hosszabbított munkaidő iránt, és ha ez megfelelő szinten lesz, abban az esetben reményeink szerint rövidesen arról is tudunk majd beszámolni, hogy állandó jelleggel, hosszabbított munkaidővel dolgoznak majd ezek a határátjárók.”

A jövő héten szinten egyhetes próbaüzemben dolgozik majd a Bajmok-Bácsalmás határátkelő, 7-től 24 óráig.

határátkelés
határátkelő
Királyhalom-Ásotthalom
Horgos2-Röszke2
Bajmok-Bácsalmás határátkelő

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.