Ugrás a tartalomra

Hahn Belgrádban: Még sok feladat áll az ország előtt

2019.07.26
14:58
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Jelentős előrehaladást ért el Szerbia, de még sok feladat áll az ország előtt, amíg az Európai Unió teljes jogú tagja lehet - hangzott el Hahn és Brnabić belgrádi sajtótájékoztatóján.

Belgrádban tárgyalt ma Johannes Hahn uniós bővítési és Ana Brnabić szerb kormányfő. A felek egyebek mellett a Szerbia és Koszovó közötti helyzetről egyeztetettek, de Szerbia uniós csatlakozási folyamata is a középpontban szerepelt.

Fotó: Tanjug/Sava Radovanovic

Johannes Hahn emlékeztetett arra, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság elkötelezett volt a nyugat-balkáni térség iránt. Az uniós bővítési biztos reményét fejezte ki, hogy az új összetételű uniós vezetés is folytatja a régió és Szerbia európai útját elősegítő munkát: „Azt kell mondanom, hogy ugyanúgy érdeklődünk utána, de nem jelenthetek ki semmit. Az igazi felelősség a megválasztott elnök kezében van a bizottság jövőbeli egyeztetései kapcsán. Most abban a fázisban vagyunk, amikor a tagállamoknak jelölniük kell a bizottságok tagjait. Ennek úgy gondolom augusztus 24-26.-ig meg kell történnie. Azután meg kell hallgatni az egyes jelöltek beszámolóját, tapasztalatait, ami ezeken alapszik, de ugyanakkor a céljaikat is. Döntést fog hozni a leendő szakbizottsági kollégium szerkezeti felállásáról.”

Fotó: Tanjug/Sava Radovanovic

Az uniós bővítési biztos rámutatott, hogy a nyugat-balkáni országok a közelmúltban megállapodtak abban, hogy előbb csökkentik, majd teljesen eltörlik a telefonos roaming-díjakat, ami jelentős előrelépésnek számít a jószomszédi viszonyokat illetően.

Ana Brnabić elmondta, Belgrád továbbra is stratégiai céljának tekinti az európai integrációt. A szerb miniszterelnök hozzátette, nem Belgrádtól függ, mikor válik az EU tagjává: „Azonban a mi a feladatunk, hogy mikor és milyen gyorsan válunk európai Szerbiává, gazdasági szempontból, közigazgatási szempontból, a polgárainknak nyújtott szolgáltatások tekintetében és a jogállamiság tekintetében.” 

Fotó: Tanjug/Sava Radovanovic

Szerbia és az Európai Unió a szükséges 35 csatlakozási fejezetből eddig 17-et nyitott meg, kettőt pedig ideiglenesen lezárt. Egyes becslések szerint az ország 2025-re válhat az Európai Unió teljes jogú tagjává. Más elemzők szerint azonban ez túl optimista kilátás, a tárgyalási fejezetek megnyitásának eddigi üteme alapján ugyanis ennél későbbi csatlakozási időpont prognosztizálható.

Johannes Hahn
Belgrád
Ana Brnabić

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.