Ugrás a tartalomra

A magyar forradalmárokra emlékeztek Kruševóban

2019.08.03
19:40
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Művelődési műsorral és koszorúzással emlékeztek meg szombat délután Kruševóban az észak-macedóniai településen menedéket találó 1956-os magyar forradalmárokról.

1956-ban több mint 550 szülőföldjéről elüldözött magyar talált menedéket Kruševóban. Tiszteletükre 2016-ban állítottak emléktáblát abban az üdülőben, ahol akkor elszállásolták őket.

A megemlékezésen résztvevők az emléktáblánál helyezték el a kegyelet virágait. A magyar kormány nevében Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Dux László István Magyarország szkopjei nagykövete és Háry Szabolcs ezredes, véderő attasé helyezte el a kegyelet virágait.

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete példaértékű tevékenységet végez Észak-Macedóniában – mondta el az eseményen Pirityiné Szabó Judit: „Mindig olyan témákat dolgoznak fel, amelyekkel felhívják magukra a figyelmet. Minden témafeldolgozás egyben együttműködést is eredményez. Ilyen szép példa volt az 1956-os magyar menekülttábor történetének feldolgozása itt Kruševóban, majd a közös emlékállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, de ugyanilyen kutatási témájuk a magyar-macedón zenei kapcsolatok feldolgozása is. Mi nagyra értékeljük ezt az odaadást, ezt az elkötelezett hazafiságot.”
 

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének nevében Sutus József elnök, a kruševói község nevében Tome Hristoski polgármester, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő elnök és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke koszorúzott. Jerasz Anikó elmondta: „A mai napon látogatást tettünk a helybeli középiskolában is, amelyben valójában gimnáziumi és vendéglátói szakirányzatokon tanulnak a fiatalok. Beszéltünk a jövőbeli tervekről, illetve az együttműködésről. Az intézménynek már van egy testvériskolai kapcsolata Magyarországon és szeretnének mindenképpen egy hasonló kapcsolatot kialakítani egy vajdasági szakközépiskolával is. A Magyar Nemzeti Tanács segítségére lesz ezen intézménynek, hogy ez a kapcsolat minél hamarább létrejöjjön.”

Az 1956-os vonatkozású történések Kruševóban a macedón és a magyar nép őszinte barátságát jelképezik – hangzott el a megemlékezésen.

A legutóbbi népszámláláskor Macedóniában mintegy kétezer ember vallotta magát magyarnak. Dux László István, Magyarország szkopjei nagykövete: „Körülbelül 40-50 család az aki aktívan részt vesz, illetve aktívan megéli a magyarságát és eljár a rendezvényekre, aktív a magyar egyesületekben. Nagyjából két részből tevődik össze. Egyrészt vajdasági magyarok, akik a jugoszláv időkben ide házasodtak vagy ide kerültek munka miatt és itt maradtak. A másik része talán még érdekesebb, a görög polgárháború után elég sok menekültet vittek Magyarországra és más szocialista országokba. Onnan elég sokan tértek vissza és ők is, ugyan etikailag nem magyarok, de nagyon sokan Magyarországon születtek.”

A megemlékezésen a Kruševóban zajló nemzetközi diáktábor résztvevői, valamint a magyarországi Tabán táncegyüttes tagjai is felléptek.

Krusevo
Észak-Macedónia
forradalmárok
Pirityiné Szabó Judit
Dux László István
Háry Szabolcs
Jerasz Anikó
Sutus Áron
koszorú
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Hajnal Jenő

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.