Ugrás a tartalomra

Már ötven szúnyogfajta terjesztheti a nyugat-nílusi láz kórokozóját

2019.08.06
13:18
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Regisztrálták Szerbiában az idei első, nyugat-nílusi lázban szenvedő beteget. A laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották a gyanút, miszerint a 84 éves belgrádi nőnél a szóban forgó vírus jelent meg.

A páciens helyzetét nehezíti, hogy a lázzal egyéb krónikus megbetegedések is együtt járnak. A Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet arra emlékeztetett, hogy tavaly már korábban, július 1-jén észlelték az országban a nyugat-nílusi láz felbukkanását.

A nyugat-nílusi láz megjelenését 2012-ben fedezték fel először Szerbiában. A legkritikusabb a rá következő, 2013-as esztendő volt, amikor 303-an betegedtek meg az ország területén, és ebből 35 volt a halálos áldozat.

Szezonális megbetegedésről van szó, amely akkor jelenik meg, amikor a szúnyogok a legaktívabbak. A vírust a dalos szúnyog terjeszti, áldozatának megcsípésével, de a hazai szúnyogok is teljesen alkalmasak a fertőzés terjesztésére. Az emberekre a vírus az esetek 80 százalékában semmilyen hatást nem fejt ki, az esetek 20 százalékánál pedig a náthához hasonló tünetek jelentkeznek. Kevesebb mint egy százaléknál lép fel szövődmény, például agyhártya- vagy agyvelőgyulladás.

Az emberek mégis tartanak a betegségtől, ezért megpróbálnak védekezni. Bosnyák Edit a szobában szúnyogriasztóval. De hozzátette még: „Kinn van egy füstölőm. Meg vettünk valami permetszert, amit rá lehet szépen permetezni a falra, ami nem hagy nyomot. Viszont szeretném a hatóságokat arra kérni, hogy ha lehet, akkor permetezzenek.” Tart a nyugat-nílusi láztól, hiszen minden betegségtől tart az ember, az egészség az a legfontosabb. - fejezte be gonfódolatait Bosnyák Edit. 

Huszár Etel rovarirtó szerrel védekezik a szúnyogok ellen, de elmondása szerint különben allergiás a szúnyogokra. Egy kicsit tart a nyugat-nílusi láztól.

Lukács János védekezési módszere egyszerű: „Este nem vagyok nagyon kinn.”  A kérdésre, hogy fél-e a nyugat-nílusi láztól, röviden válaszolt: „Persze, hogy. Mindenki fél. Nemcsak én.”

Milutinović Noémi gyógyszerész-technikus is egyetért azzal, hogy a kockázat csökkentése érdekében a szabadban töltött idő folyamán érdemes szúnyogriasztókat alkalmazni: „Vannak különböző sprayek, rollonok, karkötők, kitűzök. Szerintem a sprayek a legpraktikusabbak, nagyon könnyű őket felvinni, és az áruk 300 dinártól 800 dinárig terjed.” 

A nyugat-nílusi láz már 8 éve jelen van Szerbiában, idén június elején mutatták ki a vírus jelenlétét a szúnyogokban. A vírus hordozói a madarak, főleg a varjak, de ők nem betegednek meg. Emberről emberre sem terjedhet. A szúnyogok pedig a vektorok, azaz a vírus terjesztői - mondta Dr. Nebojša Buhucki. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa hozzátette: csak idő kérdése volt, mikor regisztrálják az első megbetegedést. A náthához hasonló klinikai kép főleg az 50 év felettieknél jelentkezik. „A nyugat-nílusi láz inkább veszélyes az idősebb, valamilyen krónikus betegségben szenvedő személyekre.” - pontosította a szakorvos.

Ha kitart a meleg idő, akár október-novemberig is elhúzódhat a nyugat-nílusi láz szezonja - mondta Dr. Nebojša Bohucki, és hozzátette: „A házi, tehát a culex szúnyogok is terjesztik ezeket a kórokozókat. Konkrétan, a Kárpát-medencében már ismerünk 50 különböző szúnyogfajtát, amelyek terjeszthetik ezt a relatív új fertőző betegséget.”

A klinikai kép kialakulása fejfájással és magas lázzal kezdődik, majd bőrkiütések jelentkeznek. A megbetegedett személyek nagyjából 10 százaléka hal bele a nyugat-nílusi láz valamilyen szövődményébe.

szúnyog
nyugat-nílusi láz

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.