Ugrás a tartalomra

Nagyboldogasszony ünnepe van

2019.08.15
07:37
2024.03.19
08:47
Forrás
MTI
Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe édesanyját, Máriát. 

Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, a 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át. XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként.

Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariaenek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük.

Nagyboldogasszony
Szűz Mária
katolikus
egyház
Mária-ünnep
Szent István

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 17:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.