Ugrás a tartalomra

Bálból Erdélybe - A balatonfüredi győztes prímások turnéja

2019.09.09
18:47
Forrás
Hagyományok Háza
Az elmúlt évi balatonfüredi Anna-bál kiemelkedő eseménye volt a Prímásverseny. A verseny helyezettjei és a különdíjasai közül négyen szeptemberben az erdélyi közönségnek mutathatják be tudásukat.

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2018-ban tartott Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdetett hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. A balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartott, hatodik megmérettetésen kilenc művész mutatkozott be nagy sikerrel, majd a Gyógy téri gálán is szerepeltek a nagyközönség előtt.

A kedvező fogadtatás nyomán a Hagyományok Háza idén lehetőséget ad a fiatal prímásoknak, hogy Kárpát-medence szerte mutathassák meg tehetségüket, virtuóz játékukat, így az intézmény először szervez turnét az Anna-bál prímásverseny résztvevőinek. Az első programsorozat 2019. szeptember 11-15. között Erdélyben lesz.

A műsorban fellép Kovács Márton, a verseny győztese, aki már Füreden 2014-ben is a dobogó harmadik fokára állhatott, az elmúlt évi harmadik helyezett, Junior Príma Díjas Boda Gellért, a különdíjas Kiss-Balbinat Ádám, a 2017-es mérai Kalotaszegi Prímásverseny győztese, valamint a szintén különdíjas felvidéki Noga Michal.

„Igazi örömmuzsikálásra készülünk, nem nyomaszt a verseny izgalma – beszél az előkészületekről Kovács Márton. – Mindenképpen felidézem viszont a régi emlékeket és élményeket, s az akkori zenei megoldásokat is. A Balatonfüreden hallottakat mindannyian évközben is játsszuk, táncházakban és mulatságokon. Tavaly magyarpalatkai és gömöri alsókálosai zenével győztem, ezeket a muzsikákat az erdélyi közönség is megismerheti.”

A négy koncerten tehát ismét felhangzanak a tavaly kötelező versenyszámként szereplő Felső-Tisza-vidéki és mezőségi, valamint a 2018-ban szabadon választott gömöri, bodrogközi, felcsíki, kalotaszegi dallamok.

Időpontok és helyszínek:

2019. szeptember. 11. 19.00, Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem díszterme

2019. szeptember. 12. 19.00, Marosvásárhely, Maros Művészegyüttes díszterme

2019. szeptember 13-14., Székelyudvarhely, Erdélyi Táncháztalálkozó

2019. szeptember. 15. 19.00, Kolozsvár, János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme

Hagyományok Háza
Anna bál

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.