Ugrás a tartalomra

Dél-Bánát magyarsága ünnepre gyűlt össze Hertelendyfalán

2019.09.16
11:06
2019.09.16
18:56
Forrás
Pannon RTV
Itt tartották meg a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 30. Szemléjét.

A jubileumi ünnepség megrendezésére a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület készült fel, ahonnan 50 évvel ezelőtt, 1969-ben indult útjára a találkozó.

Az egész napos rendezvény hagyományosan tanácskozással kezdődött, amelyen az egyesületek vezetői és aktív tagjai megvitatták az elmúlt év eredményeit és nehézségeit, valamint a tervekre is kitértek.

Lőcsei Vilmos, elnök, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „A mai tanácskozásnak a témája a pályázatokkal volt kapcsolatban, hogy ki mit pályázott, ki mit nyert a pályázatokon. Próbálunk arra összpontosítani, hogy akiknek kicsi segítség kell, hogyan segíteni azokat, akik nincsenek annyira benne a pályázatokban. Büszkék lehetünk arra, hogy négy év alatt felépítettük ezt a tájházat, rendbe tettük az udvart.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke megelégedéssel nyugtázta, hogy milyen új lehetőségek nyílnak meg az itteni közösség előtt.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Újból elindították a dél-bánáti hagyományápoló, hagyományőrző tábort. Ahogy ma hallottuk, megpróbálják lerakni az alapjait, és november végéig megindítani egy olyan folyamatot, amely hozzá tud járulni, hogy népi vonós hangszeres utánpótlás-nevelés is meginduljon.”

A jubileumi rendezvény alkalmából kopjafát avattak a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület udvarán, amelyet Lőcsei Vilmos, az egyesület elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezett le.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Fogyó és gyarapodó közösség a dél-bánsági magyarság. Csodálattal nézzük mindazt, amit tesznek, és hála a Jóistennek, az anyaország támogatásával az utóbbi időben ezt az erősödést, gyarapodást, épületek, közösségi terek, megújult népviseletek és jó hangulatú konferenciák egészítik ki. Ma itt Hertelendyfalván annak voltunk a tanúi, hogy hosszú-hosszú évek után, ma nem sírtak az emberek, hanem arról számoltak be, hogy adja a Jóisten, hogy minél több gyerek legyen, népesítse be ezt a tájat magyar gyerekekkel, és akkor jövő lesz, mert remény az van.”

Az egyesületek szorgos kezű asszonyai kézimunka-kiállításon mutatták be a különböző alkotásokat. A helyieken kívül a székelykevei, kevevári, sándoregyházi, verseci, pancsovai és torontálvásárhelyi értékeket láthattak az érdeklődők.

Vasárnap délután már népviseletbe öltözve vonultak a művelődési műsor fellépői a református templomba, ahol Halász Béla, református püspök és Csipak Csaba, fehértemplomi plébános ökumenikus istentiszteleten szolgáltak. A találkozón többek között részt vettek a Petőfi Sándor program vajdasági ösztöndíjasai és Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője is.

Hertelendyfalva
Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje
Lőcsei Vilmos
Sutus Áron
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület
Hajnal Jenő

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.