Ugrás a tartalomra

A technológiai innováció a témája a negyedik Kína-Közép-Kelet-Európa konferenciának

2019.10.08
14:52
2019.10.08
17:44
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt Belgrádban tartják kedden és szerdán.

A konferencia résztvevői megismerkedhetnek a legújabb kínai fejlesztésekkel, az 5G hálózattal, a kínai gyorsvasút elképzelésével, a robottechnológiával, emellett pedig egy teljes szekció foglalkozik azokkal a szerb tudósokkal, akik jelentős mértékben hozzájárultak a világ műszaki fejlődéséhez.

A technológia megváltoztatja a jövőt – hirdette a negyedik Kína-Közép-Kelet-Európa konferencia látványos megnyitója. A házigazda szerepében Nenad Popović innovációért felelős tárca nélküli szerb miniszter kiemelte, a kétnapos rendezvényen több mint 300 cég mutatkozik be, újításokat sorakoztatnak fel a digitalizáció, az okos hálózatok és a robotika területéről. A konferencia keretében aláírják az úgynevezett belgrádi nyilatkozatot, amely a résztvevő országok közös elképzelését foglalja össze.

Nenad Popović, innovációért felelős tárca nélküli miniszter, Szerbia: „A belgrádi nyilatkozat megerősíti az innováción alapuló fejlődés közös vízióját a Kína-Közép-Kelet-Európa mechanizmus mind a 17+1 országában. A nyilatkozat mellett a találkozón tizenkét megállapodást is aláírnak, amelyek az intézményeket, egyetemeket, inkubátorokat és cégeket az innovációs partnerség új korszakába vezetik.”

Vang Cse-kang tudományért és technológiáért felelős kínai miniszter beszédében rámutatott, hogy az innováció a gazdaságfejlesztés legfontosabb motorja. Országa Szerbiát is fontos partnernek tartja a technológiai változások elérésében.

A mozgó és beszélő Nikola Tesla mellett Milutin Milanković és Mihajlo Pupin is külön sarkot kapott a teremben. Előttük tisztelgett Ana Brnabić miniszterelnök is, aki kiemelte, Szerbiának fel kell zárkóznia a gazdagabb országokhoz.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Találmányaik alapvetően hozzájárultak az emberek közötti távolság csökkentéséhez, és a Föld teljes területére kiterjedő kommunikációhoz. Ők hosszútávra adósukká tették az emberiséget, és abban a korban születtek, amikor az első ipari forradalom kezdődött. Találmányaikat és szabadalmaikat ma a negyedik ipari forradalom fontos mozgatórugóiként használják.”

Magyarországot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter képviselte Belgrádban, aki a Pannon RTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, a konferencia legfontosabb pontja az, hogy hogyan tudnak az európai országok viszonyulni a kínai technológiához és annak előnyeit élvezni.

Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter, Magyarország: „Nekikezdünk a Budapest-Belgrád-vasútvonal építésének, és önmagában az a tény, hogy egy kínai cég európai vállalatokkal közösen Európában épít egy új vasútvonalat, ez már egy innovatív megoldás. De lehetne említeni a mind két ország jelenlévő Huawei céget, amely Magyarországon közel kétezer embert foglalkoztat, gyártóüzeme, logisztikai üzeme, és most terveznek egy európai applikációs, illetve fejlesztési központot szintén Magyarországon.”

A miniszteri konferenciával egy időben gazdasági fórumot is tartanak, ahol a kínai cégek a legfrissebb újításaikat mutatják be a közép- és kelet-európai érdeklődőknek, de különösen a szerb vállalatoknak, amelyek megvásárolhatják ezeket a technológiákat, így az sem kizárható, hogy hamarosan Szerbiában is széles körben elterjedtté válik az 5G-s mobilhálózat, vagy Belgrád Amszterdamhoz vagy Barcelónához hasonlóan okos várossá válik.

innováció
technológiai innováció
Kína
Kína-Közép-Kelet-Európa konferencia
Belgrád
gyorsvasút

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.