Ugrás a tartalomra

Harmadik hete tüntetnek a taxisok Belgrádban

2019.10.14
18:41
2019.10.14
20:28
Forrás
Tanjug
A hét első munkanapján 14 és 17 óra között ismét leblokkolták a főváros fontos csomópontjait, utcáit. Továbbra is a közlekedésről szóló törvény ellen tiltakoznak.

Belgrád egyik legfőbb csomópontja a többsávos, Slavija néven ismert körforgalom. Ez volt a hétfői taxistüntetés egyik fő helyszíne. De Belgrádnak szinte az egész központját blokkolták az elégedetlen sofőrök. Végigállták például a Nemanja utat, amin egyebek mellett a Szerb Kormány székhelye is található.

A Gazela, a hidak és az autópálya nem volt közvetlenül érintett, de a tömeg ott is megszaporodott, nehézkes volt a közlekedés.

Ez volt a taxistüntetés 11. napja, vagyis a harmadik hetébe lépett a fővárosiak kálváriája. Az utakat, tereket 3 órán át blokkolták, ez idő alatt szinte lehetetlen volt a közlekedés, a busz- és villamosjáratok egy része is kimaradt. Természetesen szabad taxit sem igen lehetett találni.

Fotó: Tanjug/Andrija Vukelic és Filip Kraincanic

Nem csak a taxisoknak, a helyieknek is fogy a türelmük. Nem csoda, hogy ezúttal egy incidensre is sor került: egy taxis és egy fiatalember verekedett össze, mindkettőjüket előállították.

A taxisok szeptember 30-án kezdtek el tüntetni. Elégedetlenek a kommunális rendőrség munkájával, és a személyszállításról szóló törvénnyel. Azt is kérik, hogy a kormány szüntesse be a CarGo szövetség működését, ami véleményük szerint törvényellenes, mert a minimálisan kiszabott vitelárnál olcsóbban dolgoznak. Ennek kapcsán Zorana Mihajlović közlekedési miniszter nyilatkozott: „A világ minden országban vannak törvények az ilyen applikációkra. Nem vagyunk mi ellenük, de itt az a helyzet, hogy nem tisztelnek egyetlen törvényt sem. Jelenleg nem lehet tudni, ki szállítja önöket, ha beszállnak a CarGo-ba, ha ráklikkelnek az applikációra. De persze önöknek, mint lakosoknak megfelel, hogy kevesebbet fizetnek. Mégis, ha Belgrád városa előírta, mennyi a taxiszolgáltatás legalacsonyabb ára, akkor valójában vadtaxikról beszélünk. Mert nincs különbség a vadtaxikhoz képest. Alacsonyabb áron szállít, az jó a polgároknak, de nem jó az államnak, mert az állam így nem tudja, mi történik, amikor a CarGo működik. A lényeg tehát az: a törvénynek győznie kell.”

A taxisok keddre is sztrájkot hirdettek, a megszokott időpontban, 14 és 17 óra között állítják le ismét a közlekedést.

Belgrád

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.