Ugrás a tartalomra

Veszélyes észak-amerikai inváziós fűfaj terjed Magyarországon

2019.10.15
13:10
2024.03.19
08:36
Forrás
index.hu
A "homokterületek új pestise" néven nevezik az Észak-Amerikában őshonos homoki prérifüvet, ami eddig szinte teljesen ismeretlen volt Magyarországon, de most inváziós fajként fenyegeti az élővilágot.

Az özönfűnek is nevezett agresszív növény kiszorítja a hazai fajokat és a legelő állatok sem fogyasztják. A fajnak igen apró, alig egy milliméteres, könnyen terjedő magjai vannak. Kifejezetten a száraz és meleg termőhelyekhez alkalmazkodott, további terjedését a szárazodás és a hőmérséklet-emelkedés is segíti. A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen felfedezték, parlagokon és elsődleges homoki gyepekben.

veszély
inváziós

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 17:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.