Ugrás a tartalomra

Szerbia megállapodást ír alá az Eurázsiai Gazdasági Unióval

2019.10.25
13:59
2019.10.25
18:09
Forrás
VajdaságMa
Ana Brnabić szerb miniszterelnök ma írja alá Moszkvában a megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval.

A megállapodás által Szerbia előtt egy 180 milliós népességet felölő piac nyílik meg, amely 1900 milliárd dolláros bruttó hazai termékkel rendelkezik. Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai az egykori szovjet államok: Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán és Kirgizisztán, de tárgyalnak Szingapúrral, Izraellel és Egyiptommal is. A gazdasági unió külön együttműködési szerződéseket kötött Vietnámmal, Iránnal és Kínával. Szerbia számára a tagság további kedvező szabadkereskedelmi feltételeket teremt. Tavaly Szerbia 3,4 milliárd dollár értékben valósított meg árucserét az eurázsiai unió öt tagállamával. Szerbia 1,1 milliárd dollár értékben exportált árut, míg 2,3 milliárd dollár volt a behozatal értéke.

A megállapodás gazdasági és politikai hatásait a Szerbiai RTV reggeli műsorában Miladin Kovačević, a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója elemezte: „Mindenek előtt el kell mondani, hogy ez tisztán kereskedelmi megállapodás. Oszlassunk el minden kétséget afelől, hogy itt most valamilyen szélesebb politikai dimenzióról van szó. Tisztán kereskedelmi megállapodás, egy piachoz csatlakozunk még az Európai Unióba való belépés előtt, mivel ennek időpontja még nem ismeretes. A belépéskor ezeket a megállapodásokat felül kell bírálnunk, illetve fel kell bontanunk. Addig is, ezek a megállapodások kiváló lehetőséget nyújtanak az árucsere növelésére, ami támogatja gazdaságunkat, növelve kereskedelmi és kiviteli lehetőségeinket.” 

Oroszország
Moszkva
Ana Brnabić

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.