Ugrás a tartalomra
Fészekben gólya
Pannon RTV/illusztráció

Ásotthalmon telel Matyi, a gólya

2018-12-05
09:58
2018-12-05
10:06
Forrás
hvg.hu
Nem száll melegebb vidékekre, idén is itthon tölti a telet a kocsmába járó Matyi.

A Kiskunsági Nemzeti Park még 2013-ban posztolt egy fotót egy fehér gólyáról, ami évek óta a szerb határhoz közeli Ásotthalmon tölti a teleket. A madárnak a helyiek a Matyi nevet adták.

Matyi azonban nem csak arról lett híres, hogy a térségben karácsonyozik. Az évekkel ezelőtt készült fotó nyomán "kocsmába járó" gólyaként robbant be a köztudatba, mégpedig azért, mert a falu kocsmájával szemben egy oszlopon fészkel, és a kocsma udvarába olykor bejár, sőt a helyiek szerint az is előfordult, hogy ott lakomázott fiókáival.

A gólyát évek óta egy helyi család látja vendégül, tavaly a leghidegebb napokban meleg vízzel itatták, gondosan etették, hogy túlélje a telet. Most abban reménykednek, hogy az idei tél nem lesz olyan kemény, mint a tavalyi, amikor Matyi kis híján megfagyott. Táplálása viszont mostani élethelyzetükben már meghaladja a család anyagi lehetőségeit. A Facebookon egy gólyákkal foglalkozó zárt csoportban gyűjtést szerveztek a madár segítésére.

gólya
ásotthalom

Most

07:40

Megállt a havazás

Több mint 30 órányi havazás után az éjszaka folyamán Szerbia nagyobb részén megállt a hóesés.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.
petárda

Pénzbüntetés vár a petárdázókra

50 és 100 ezer dinár közötti büntetést ír elő a márciusban életbe lépett közrendről szóló törvény azok számára, akik petárdával vagy más pirotechnikai eszközzel megzavarják polgártársaik nyugalmát.