Ugrás a tartalomra
Fészekben gólya
Pannon RTV

Ásotthalmon telel Matyi, a gólya

2018-12-05
09:58
2018-12-05
10:06
Forrás
hvg.hu
Nem száll melegebb vidékekre, idén is itthon tölti a telet a kocsmába járó Matyi.

A Kiskunsági Nemzeti Park még 2013-ban posztolt egy fotót egy fehér gólyáról, ami évek óta a szerb határhoz közeli Ásotthalmon tölti a teleket. A madárnak a helyiek a Matyi nevet adták.

Matyi azonban nem csak arról lett híres, hogy a térségben karácsonyozik. Az évekkel ezelőtt készült fotó nyomán "kocsmába járó" gólyaként robbant be a köztudatba, mégpedig azért, mert a falu kocsmájával szemben egy oszlopon fészkel, és a kocsma udvarába olykor bejár, sőt a helyiek szerint az is előfordult, hogy ott lakomázott fiókáival.

A gólyát évek óta egy helyi család látja vendégül, tavaly a leghidegebb napokban meleg vízzel itatták, gondosan etették, hogy túlélje a telet. Most abban reménykednek, hogy az idei tél nem lesz olyan kemény, mint a tavalyi, amikor Matyi kis híján megfagyott. Táplálása viszont mostani élethelyzetükben már meghaladja a család anyagi lehetőségeit. A Facebookon egy gólyákkal foglalkozó zárt csoportban gyűjtést szerveztek a madár segítésére.

gólya
ásotthalom

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.