Ugrás a tartalomra

Június másodikára írta ki az önkormányzati választásokat Ana Brnabić

2024.04.26
15:27
2024.04.26
16:18
Forrás
Pannon RTV
Voksolást 66 településen, illetve Belgrádban tartanak. A fővárosi választást április 3-án írta ki a házelnök.

A belgrádi választás kiírását követően az ellenzék jelezte, hogy bojkottálni fogja a voksolást, ha nem ugyanabban az időben rendezik meg a választást a többi olyan önkormányzatban is, ahol december 17-én nem járultak az urnák elé az emberek. A házelnök majdnem 3 héten át tárgyalt az ellenzék képviselőivel, hogy elkerülhető legyen a bojkott. A megoldás pedig az lett, hogy meg kellett változtatni az önkormányzati választásokról szóló törvényt.

Ana Brnabić, elnök, Köztársasági Parlament: „Örömmel tölt el, hogy határozott üzenetet küldtünk a parlamentből minden állampolgárnak, hogy választott képviselőikként minden nézeteltérésünk ellenére képesek vagyunk beszélgetni, és megegyezni egymással. Mint mondtam, a választás időpontjáról kötött megállapodást követően úgy gondolom, hogy ez a megegyezés minden felelős ember győzelme.“

A házelnök a politikusokat tisztességes kampányolásra kérte.

„ Megragadom ezt az alkalmat is arra, hogy még egyszer felszólítsam a politikai szereplőket, figyeljenek arra, hogy a politika nem kell és nem is szabad, hogy olyan eszköz legyen, amely elválasztja az embereket. Közös kötelességünk a politikai rendszerünket demokratikus irányba fejleszteni, amely elősegíti a párbeszédet, a kölcsönös tiszteletet és a nagyobb fokú megértést. A Szerb Köztársaság Képviselőházának elnökeként továbbra is ragaszkodom ahhoz, hogy a Szerb Köztársaság minden állampolgárt képviselő legmagasabb szintű képviselői testülete tisztelje és képviselje ezeket az értékeket.“

 A Szerbiai Képviselőház kedden fogadta el az önkormányzati választásokról szóló törvény módosítását és kiegészítéseit, amelyek lehetővé tették, hogy a belgrádival egy időben tartsák meg a helyhatósági választásokat több szerbiai városban, köztük az összes vajdasági önkormányzatban.

Szerbia
Ana Brnabić
önkormányzati választások

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.