Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/Jonny Lindner

Az éjjel érdemes lesz az eget kémlelni

2021.11.17
07:30
Forrás
Pannon RTV
A Leonidák meteorraj maximuma szerdára esik, azonban a felhős, ködös időjárás miatt a megfigyelésükhöz szerencsére is szükségünk lesz.

A Föld pályája a napokban keresztezi az 55P/Tempel-Tuttle üstökös törmelékfelhőjét, emiatt Leonida meteorrajt láthatunk az égen. 33 évente ez a raj produkálja a legnagyobb aktivitást az összes meteorraj közül, az üstökös ugyanis ekkor jár a Nap közelében. Ekkor óránként akár több ezer hullócsillagot is számlálhatunk, erre azonban még várni kell 2032-ig. Addig óránkénti pár meteorral kell beérnünk, melyet még a közel telihold fénye és a nyirkos, ködös időjárás is megzavar.

Leonidák

Most

22:03, Frissítve: 22:08

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.
19:20, Frissítve: 20:54

Kellene a hó a földekre

Hiányzik a hó a földekről. Január elején rekordokat döntött a szokatlanul enyhe időjárás. Ennek csak a gazdák nem örülnek, hiszen a hideg hiányában egyre több az áttelelő kórokozó, melyek a tavasz kezdetével azonnal károsítani kezdenek.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.